Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta sve način rukovanja govori o vama?

Preuzmite sliku

Kada se sa nekim upoznajete jedan od prvih utisaka koji o njemu možete da steknete jeste na osnovu rukovanja.

Čvrst stisak ruke ostavlja utisak samouvjerene i odgovorne osobe, a blag ukazuje na to da je osoba stidljiva, povučena ili jednostavno nezainteresovana.

U bilo kojoj situaciji, čvrst, ali kratak stisak ruke i kontakt očima mogu puno toga da otkriju o osobi koja se nalazi ispred vas. Dugi stisak, posebno pri prvom susretu, može da stvori neprijatnu situaciju. Predugo održavanje kontakta očima često izaziva neprijatnost i osjećaj nelagode, prenosi 24sata.hr.

Zašto se čvrsto rukovanje smatra dobrim znakom poslovne saradnje?

Čvrst stisak je izraz samopouzdanja. On je prvi pokazatelj raspoloženja, snage i samouvjerenosti. Način na koji održavate kontakt očima tokom rukovanja takođe može drastično uticati na rezultat sastanka, razgovora ili drugog ključnog događaja.

Rukovanje je važan neverbalni znak. Ne morate progovoriti ni riječ, stisak ruke odmah daje do znanja da li osoba želi da uspostavi kontakt ili ne. Čak i da ne kažete ništa, vrlo brzo se može shvatiti pozitivna ili negativna poruka koju šaljete.

Kako je rukovanje povezano sa zdravljem?

Pregled istraživanja u kojima su učestvovali ispitanici stariji od 60 godina otkrio je da snaga stiska može predvidjeti pad kognitivnih sposobnosti, funkcionalnosti, pokretljivosti, pa čak i biti pokazatelj prerane smrti u nekim slučajevima. Istraživači su otkrili da je stisak jednostavan pokazatelj mišićne mase i tjelesne snage.

Studija iz 2015. povezala je slabo rukovanje s porastom kardiovaskularnih problema, dok je studija iz 2018. ispitivala snagu stiska i zaključila da je slabija snaga stiska povezana s problemima pluća i kardiovaskularnog sistema.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,