Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rizično: Šta se može desiti ako hranu dvaput pržite na istom ulju

Preuzmite sliku

Mnogo smo slušali da bismo trebali izbjegavati namirnice peći ili podgrijavati na istom ulju, odnosno na ulju koje smo već jednom koristili za termičku pripremu hrane.

Prilikom ponovnog zagrijavanja ulja, oslobađaju se slobodni radikali koji se vežu na zdrave ćelije u tijelu i tako uzrokuju probleme sa zdravljem.

Slobodni radikali povezuju se i s razvojem ćelija raka pa se nerijetko čuje kako ova navika “uštede” ulja i višekratnog korištenja, može biti kancerogena.

Stručnjaci upozoravaju da višekratno korištenje istog ulja u termičkoj pripremi namirnica može uzrokovati i srčana oboljenja, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest i probleme s probavnim sistemom, piše Oslobođenje.

Ako ste ipak odlučili zanemariti savjete stručnjaka i ponekad nanovo koristiti ulje koje vam je ostalo nakon pečenja, onda svakako obratite pažnju na ovo.

Ako se ulje počne brzo dimiti, znatno prije nego uobičajeno, svakako ga bacite i ne koristite nanovo. Osim toga, bitno je provjeriti boju, ako je ulje tamnije i gušće, to su znakovi da na takvom ulju nije dobro podgrijavati ili pripremati hranu. Radije koristite novo ulje kako biste izbjegli riskiranje razvoja neke bolesti jer u svakom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,