Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet horoskopskih znakova koji se mogu pohvaliti najvišom emocionalnom inteligencijom

Preuzmite sliku

Dugo smo uspjeh mjerili količnikom inteligencije – IQ.

Ali devedesetih se pojavio pojam „emocionalna inteligencija“ – EQ. I, kako se ispostavilo, ovaj pokazatelj je mnogo važniji za lični život i profesionalna dostignuća. Drugim riječima, to je „mjerna jedinica“ za to kako reagujemo u stresnim ili kriznim situacijama ili kako se odnosimo prema svojim voljenima.

Za početak mali obrazovni program. Šta je emocionalna inteligencija? Ovaj termin su skovali psiholozi John D. Mayer i Peter Salovey. I opisali su koncept u pet dijelova:

Emocionalna samopercepcija – Koliko dobro mogu da prepoznam i protumačim svoja osjećanja.

Emocionalna samoregulacija – Kako mogu da se nosim i kontrolišem svoja osjećanja?

Sposobnost samo-motivisanja i odlaganja zadovoljenja – Koliko sam oduševljen situacijama? Mogu li da sačekam svoju nagradu?

Saosjećanje – Koliko dobro mogu da sagledam i protumačim osjećanja drugih ljudi?

Socijalna kompetencija – Koliko dobro mogu da se nosim sa osjećanjima drugih? Da li sam u stanju da „zarazim“ svoje voljene osjećanjima blagostanja, samopouzdanja i entuzijazma?

Neki ljudi su sami po sebi emocionalno kompetentniji od drugih. A postoji mišljenje da to zavisi i od znaka zodijaka, prenosi Ženski Magazin.

Koji predstavnici Zodijaka imaju najveći EQ prema astrolozima?

Vaga

Vaga uvijek teži harmoniji i pravdi. Ako im je blisko okruženje loše, i sami se osjećaju tako. Vaše emocionalno intuitivne sposobnosti objašnjavaju vaš izuzetno visok EQ: kao nadareni posmatrači, možete biti posebno dobri u tumačenju govora tijela svojih najmilijih i prepoznavanju njihovih osjećanja.

Blizanci

Šta god da se desi, Blizanci ostaju vjerni sebi i svojim osjećanjima. Vaš EQ se manifestuje u borbi protiv negativnih emocija: želite da „razjasnite sve“ ili se intenzivno razumijete u sve. Suočavanje sa negativnim osjećanjima može biti neprijatno, ali za Blizance je bolja opcija od pukog čekanja da „prođe samo od sebe“ ili da vas interno uništi.

Ribe

Osjetljiva ste i kreativna osoba – simbol empatije i saosjećanja u zodijačkom krugu. Ribe koje vole i brinu imaju povećan EQ – uvijek pokušavaju da sagledaju stvari sa stanovišta drugih ljudi.

Lav

Mogu li Lavovi biti „emocionalno pametni“ uprkos svom ogromnom egu? Da! Jer njihova potreba da budu u centru pažnje i da ih svi vole čine ih prilagodljivim i socijalno kompetentnim. Lavovi izvrsno procjenjuju snage i slabosti – kako svoje tako i tuđe. U odnosu na bliske ljude, ponašaju se pažljivo i nježno.

Rak

Kao Rak ste vrlo osjetljivi, zbog čega ste stručnjak za empatiju i socijalnu kompetentnost. Vi ste ludo dobar slušalac, pa vam se oni oko vas mogu otvoriti i slobodno razgovarati o svojim emocijama. Vaš snažni zaštitnički instinkt i volja da pomognete da dokažete koliko su vam prijatelji i porodica važni.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje