Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Par savjeta za održavanje ove dekorativne biljke: Kako pravilno gajiti kaktuse

Preuzmite sliku

Nijedna druga biljka ne pruža toliko mogućnosti za dekoraciju, ukrašavanje i aranžiranje kao kaktus. Zato su najpopularnije biljke sukulenti koji ne traže mnogo njege. Međutim, postoji izraz “ubijen kaktus”, što vlasnik može da uradi zanemarivanjem ili zbog previše brige. Da vam se to ne bi desilo ako se opredijelite za ovu bilju, pratite nekoliko savjeta koji slijede i imaćete predivne kaktuse u svom domu, dvorištu ili bašti.

 • kaktusi2
 • Sunce

  Kaktusima je potrebno što više svjetla da bi rasli i cvjetali, ali ne smiju da budu izloženi jakom suncu po čitav dan. Zato je idealna pozicija prozor, balkon ili bašta na jugoistočnoj strani. Kaktusi se na svjetlo poslije zime iznose postepeno, a sa prvim vrućinama sklanjaju sa direktnog sunca. Vještačko svjetlo (sijalice ili neonke) pomaže, ali nikako ne može da zamijeni prirodnu svjetlost.

  Zemlja

  Početnicima je najmudrije da kupe supstrat za kaktuse, a treba da biraju one koji se zasnivaju na tresetu, imaju dosta kvarcnog peska ili kokosovih vlakana. Obavezno treba dodati grubog pijeska ili kamenčića kako bi supstrat bio porozan.
  Supstrat treba da sadrži polovinu kamenčića i krupnog pijeska. Idealno bi bilo mlađe biljke presaditi svake godine u proljeće da im se pruži svjež supstrat i mjesto za rast. To je korisno, jer je važno redovno pregledati korijenje zbog eventualnih bolesti ili korijenskih vunastih vašiju.

  Zalivanje

  Pogrešno je vjerovanje da kaktusima ne treba voda, ali je još gore ukoliko se stalno zalivaju. Zalivaju se kad je zemlja potpuno suha ili spremna da popuca. Zimi jednom mjesečno, a ljeti treba pipati zemlju, pa čim je suha kad se zagrebe – vrijeme je za zalivanje mekom vodom.

 • kaktusi3
 • Plastične saksije su lakše, jeftinije, zahtijevaju manje zalivanja i lako se operu. Jedina mana je što ne apsorbuju vlagu, ali su najbolje rješenje za početnike sa malim kaktusima. Glinene saksije daju stabilnost visokim biljkama, odlično apsorbuju vodu, ali se stvaraju alge i traže jače police.

  Stubaste vrste treba saditi u saksije čiji je prečnik kao polovina visine biljke. Posuda mora da ima rupu za odlivanje vode, a preko nje treba staviti komadić cigle ili mreže da bi se sprečilo rasipanje supstrata iz posude.

  Pravila

  Nakon osnovnih pravila koja se odnose na sunce, zemlju i zalivanje, preostaje još samo da naučite i uvijek imate na umu nekoliko univerzalnih pravila:

  -Više kaktusa ugine zbog viška nego zbog manjka vode
  -Zemlja mora da se isuši između dva zalivanja
  -Što je biljka lisnatija, više joj vode treba
  -Manja biljka se isuši prije nego veća
  -Biljke u keramičkim posudama zahtijevaju više vode nego one u plastičnim
  -Što su veće posude u kojima su biljke, to rjeđe treba zalivati (kucastil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje