Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najpopularnija ženska imena u svijetu

Preuzmite sliku

Iako su tradicionalna imena još uvijek na samom vrhu popularnosti, sve više roditelja je spremno svom djetetu dati neko od internacionalnih imena lako prilagodljivih različitim jezicima.

Na svjetskom je nivou provedeno istraživanje u kojem su izdvojena najpopularnija imena na svijetu, bez obzira na kulturološke razlike i običaje.

U istraživanje su uključene zemlje Evrope,te SAD, Kanada i Australija, piše Dnevnik.hr.

Donosimo listu internacionalnih ženskih imena koja su na samom vrhu popularnosti u svim zemljama svijeta.

1. Mia

Jednostavno i kratko ime koje je osvojilo roditelje diljem planeta. Vrhunac popularnosti doseglo je davne 1964. godine, a sve zahvaljujući glumici Miji Farrow te se već tada našlo na listi top 1000 imena svijeta. Mia je danas 6. ime u SAD-u, drugo u Njemačkoj te prvo u Engleskoj, Australiji, Hrvatskoj, Meksiku, Austriji, Norveškoj i Sloveniji.

2. Sofia

Riječ je o starom imenu koje na grčkom jeziku nači mudrost. Ovo svjetski prihvaćeno ime je broj jedan u SAD-u. Bilo da se piše Sophia, Sofia, Sofija ili pak skraćeno Sophie ovo ime je broj jedan i u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Na drugom je mjestu u Tazmaniji i Nizozemskoj, a na četvrtom u Italiji i Danskoj.

3. Olivia

Olivia je ime koje je ‘stvorio’, odnosno popularizirao William Shakespeare za romantičnu dramsku predstavu “Dvanaesta noć’. Ovo ime se povezuje s maslinovom grančicom te predstavlja simbol mira. Ovo ime u Engleskoj, Walesu i Škotskoj se nalazi na drugom mjestu, a definitivni broj jedan je na Havajima.

4. Emma

Ovo ime popularizirale su holivudske glumice Emma Watson, Emma Stone, Emma Rodgers, ali riječ je o puno starijem germanskom imenu koje znači potpun. Na broju se jedan nalazi u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj dok je na drugom mjestu u Kanadi, a na trećem u Irskoj. Bilo da se piše Emma, Emme ili Ema ovo ime vole mnogi roditelji.

5. Izabela

Isabella, Isabela, Isabel ili Izabela je ime s najviše nadimaka (Izi, Bela, Ela, Eli, Isa…), koji su putem postali inačice istog. Njegova jednostavnost ga čini popularnim u cijelome svijetu, a najpopularnije je u Engleskoj, Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Danskoj, Španjolskoj, Australiji, Švedskoj i Irskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje