Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ne radite ih sami: Ovo je 10 najopasnijih ”uradi sam” kućnih popravaka!

Preuzmite sliku

Popularno

Hiljade ljudi godišnje završi u bolnici zbog poslova koje obavljaju sami u svojim domaćinstvima, a koja bi trebali raditi kvalificirani profesionalci. Ovo je 10 najopasnijih ”uradi sam” popravaka:

1. Postavljanje električnih instalacija

Ako ovaj posao radite sami znajte da riskirate povrede od strujnog udara, opekline i eventualni požar. Osim toga postoji opasnost da nećete instalacije sprovesti na pravilan način. Da vam se to ne bi dogodilo postoje električari koji su s razlogom školovani za ovaj posao. Pozovite ih!

2. Popravci plinskih instalacija

Popravci na plinskim instalacijama opasni su jer isključivanje plina može biti vrlo komplicirano. Ukoliko pogriješite može doći do istjecanja plina, ugljičnog monoksida, koji je smrtonosan i vrlo zapaljiv.

3. Popravci krovišta

Ako niste profesionalni akrobat nemojte popravke na krovu raditi sami. Boravak neistrenirane osobe na primjerice drugom spratu povećava rizik od pada. Ovaj posao prepustite profesionalcima koji su školovani za ovaj posao i imaju potreban alat za njegovo obavljanje.

4. Uklanjanje azbesta

Neke stare kuće još uvijek sadrže azbest u svojoj građi. Izlaganje azbestu može dovesti do azbestoze te prouzrokovati probleme s respiratornim sustavom. Ako se želite riješiti azbesta, pozovite stručnjake, prenosi N1.

5. Rješavanje najezde kukaca

Kada žohari, mravi i termiti napadnu vaš dom i u njega se trajno usele jedino rješenje postaje korištenje otrova za njihovo suzbijanje. No problem nastaje kada se otrov nađe u krivim rukama jer njegovo krivo korištenje i postavljanje može naštetiti djeci i ljubimcima. Bolje rješenje je pozvati profesionalce.

6. Uklanjanje plijesni

Izlaganje gljivicama i plijesni može dovesti do alergijskih reakcija. Pozovite stručnjake koji znaju kako ih ukloniti.

7. Renovacija garažnih vrata

Garažna vrata prilikom otvaranja koriste visoko napete opruge koje mogu puknuti ako se njima nepravilno rukuje. Sigurno ne želite da vam teška vrata padnu na glavu pa zato pozovite ljude koji se bave njima i imaju alat potreban za popravke.

8. Popravak cijevi

Da biste popravili cijevi potrebno je koristiti se sa zavarivačem koji radi na visokim temperaturama. To može dovesti do neželjenih opeklina. Osim toga cijevi su teške i moguće je da vam padnu na nogu i povrijede vas. Zato pozovite vodoinstalatera i riješite se muke.

9. Rušenje zidova

Ovo je opasan posao jer prilikom preuređivanja nestručna osoba može krivo procijeniti strukturu kuće pa umjesto jednog zida srušiti ih nekoliko. Prepustite ovaj posao stručnjacima.

10. Zamjena prozora

Jasno je da nepravilno rukovanje staklom može dovesti do razbijanja i teško povrede nestručnog radnika, piše Yahoo.com. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje