Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovi milijarderi žele živjeti vječno!

ludak12
Preuzmite sliku

Popularno

Sve više bogataša ulaže novac u projekte čiji je cilj pobijediti starenje i osigurati vječan život – ili barem život od hiljadu godina

ludak12

Sergey Brin- Jedan od osnivača Googlea

‘Prva osoba koja će živjeti hiljadu godina, sigurno je živa već danas’, riječi su Aubreya de Greya, molekularnog biologa koji tvrdi može pobijediti starenje i jednog od osnivača Methuselah Foundationa, organizacije čiji je cilj produžiti ljudski život.

Iako se mnogima ovo čini kao znanstvena fantastika, neki od najpoznatijih tehnoloških milijardera podržavaju istraživanja ove organizacije koja traži lijekove i načine s kojima će izliječiti ‘bolesti povezane sa starenjem’ i na taj način višestruko produžiti ljudski život, a među osobama koje su uplatile svoje donacije i pomogle u istraživanjima i borbi protiv starosti nalaze se i jedan od osnivača Googlea Sergey Brin i suosnivač PayPala Peter Thiel.

ludak13

Larry Ellison- Izvršni direktor Oraclea

Ali, dok oni podupiru istraživanja koja bi mogla višestruko produžiti ljudski život, nekima je i to malo i žele doslovno živjeti vječno. O ‘finansijerima besmrtnosti’ nedavno je pisao Adam Leith Gollner, autor ‘Knjige o besmrtnosti’ koji kaže kako bogataši ulažu veliko novac u istraživanja koja bi mogla produžiti njihove živote ili ih čak učiniti besmrtnima.

Jedan od njih je i Dmitry Itskov, dobro poznati ruski milijunaš koji je pokrenuo projekat 2045 Initiative čiji je cilj ljudima omogućiti da do 2045. godine ostvare ‘fizičku besmrtnost’ i to na način da u budućnosti zamijenimo svoja fizička tijela s mehaničkima. To je moguće (barem Itskov misli da je to moguće) tako da našu svijest i osobnost odvojimo od fizičkog tijela kako bi je mogli koristiti u mehaničkim ili čak virtualnim tijelima – slično kao što danas pohranjujemo dokumente na internetu i možemo im pristupati s različitih uređaja, tako bi, prema Itskovu, mogli pohraniti našu svijest u cyber prostoru i ‘učitati’ je u nekom drugom i nebiološkom tijelu.

ludak14

‘Smrt nema previše smisla za mene. Kako osoba može postojati i onda samo odjednom nestati’ – prenijeli su na Business Insideru pogled na smrt izvršnog direktora Oraclea Larrya Ellisona koji je osnovao organizaciju Ellison Medical Foundation koja proučava načine na koji se može pobijediti smrt. Za Ellisona kažu kako na smrt gleda kao na još jednog ‘korporativnog konkurenta kojeg želi nadmudriti’.

Šta vi mislite – jesu li ovo teme za znanstvenu fantastiku ili bi jednog dana ljudi zaista mogli živjeti hiljadu godina? (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: