Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nauka objašnjava: Šta vaša obuća govori o vama?

Preuzmite sliku

Ako želite da dobijete uvid u ličnosti ljudi, imate izbora. Možete da posmatrate njihove navike, njihove profile na društvenim mrežama i čak kako hodaju. Skoro objavljena studija pronašla je da cipele koje nosimo, takođe, mnogo govore o nama. Evo kako…

Boja

Svi smi smo upoznali nekonformiste koji su izabrali da se izdvoje iz mase i nose obuću u različitim bojama. Često pretpostavljamo da su ovakvi ljudi ekstroverti.

Eron Levi, izvršni direktor Box-a je poznat po tome što nosi patike jarko crvene ili narandžaste boje. On je, takođe, klasični ekstorvert.

Još jedan ekstrovert koji voli upečatljivu ovuću je izvršni direktor Y kombinatora Sem Altman. On je poznat po tome što je povezao Donalda Trumpa sa Hitlerom u svom blogu kada je napisao „On (Trump) je neodgovoran na način koji su neodgovorni svi diktatori… (njegov) nonšalantni rasizam, mizoginija i teorije zavjere su jedini od najvećih predsjedničkih kandidata.“

Ne bi trebalo da na brzinu donosimo zaključke o ljudima koji nose obuću u jarkim bojama. Studija pokazuje da nema razlike između ekstroverta i introverta kada je u pitanju nošenje raznobojne odjeće. Ono što ih pak, razlikuje je to što će ekstroverti prije nositi iznošenu obuću.

Stanje

Prema jednoj studiji mi često pretpostavljamo da je neko ko nosi dobre cipele savjesniji, ali takva veza ne postoji.

Mi ovim ne tvrdimo da ne možemo ništa zaključiti o osobama koje nose očuvanu obuću. Baš naprotiv, dokazano je da su takve osobe posesivnije i anksiozbuhe. To jest, one su zavisnije od drugih i vrlo često traže ohrabrivanje i potvrdu od kolega o kvalitetu svog rada.

Visina štikli

Studije su pokazale da ženu smatraju privlačnijom kada nosi cipele sa visokom potpeticom.  Visoke potpetice su dugo bile statusni simbol. Ova veza vuče korijene iz davnina. Tokom režima Luja XVI visoke potpetice su nosili i mušlarci i žene da naglase svoj status.

Mnogi kritičari su tvrdili da ženama koje nose visoke potpetice nedostaje emocionalne stabilnosti. Njima vrlo vjerovatno nedostaje samopouzanja i radije će pristati da se muče noseći neudobnu odjeću. Ali to nije tačno – ne postoji veza između emocionalne nestabilnosti i visokih potpetica. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,