Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mudro pakovanje za putovanja: Praktična moda i ušteda prostora

Preuzmite sliku

Popularno

Sigurni smo da svake godine kada se pakujete za ljetovanje upadnete u istu zamku – ponesete previše odjeće, neke komade uopšte ni ne obučete, a završite sa gomilom kofera i torbi koje vučete sa sobom po aerodromima, stanicama i hotelima.

Putovanja treba dabudu zabava i opuštanje, a ne mučenje za gomilom prtljaga!
Zato je ključno da se dobro organizujete kada je odjeća u pitanju i iskoristite trikove koji će uštediti prostor u vašim koferima.
U današnjem postu donosimo vam sjajan vodič koji će vas dovesti do praktičnog, mudrog i organizovanog pakovanja za putovanja.

 • odjevne-kombinacije-pakovanje
 • 1. Isplanirajte odjevne kombinacije – Koliko god zvučalo kao gubljenje vremena i nemoguća misija, planiranje kombinacija će vam drastično uštediti prostor u koferu, a pritom sigurno nećete završiti sa gomilom odjeće koju niste nijednom obukle tokom putovanja. Pogledajte dugoročnu vremensku prognozu za mjesto u koje putujete i znaćete otprilike kakva vam odjeća treba. Naravno, vrijeme je promjenljiva kategorija i zato treba da ponesete bar jedan odjevni komad ,,za svaki slučaj”, ali ne pretjerujte! Uvijek možete da kupite neku hitnu krpicu u mjestu u koje ste otputovali – taman kao suvenir.
  Izvadite garderobu na krevet, uzmite papir i olovku i polako počnite da sklapate kombinacije. Trudite se da ponesete odjevne komade koje možete iskombinovati na više načina. Slažite na krevetu i znaćete šta sa čim ide i kako želite da izgledaju. Možete ih i crtati za brže i lakše pakovanje i te crteže ponijeti na odmor, kako biste lakše spojili željene kombinacije.

  2. Napravite listu – Dok pijuckate svoju jutarnju kafu sedmicu dana prije putovanja počnite sa pravljenjem liste. Podijelite spisak u kategorije – kozmetika, šminka, odjeća, obuća, aksesoari. Kasnije kada se budete pakovali, jednostavno precrtajte sve što ste smjestile u kofer i tako se siguno neće desiti da nešto zaboravite.

  3. Spakujte praktične odjevne komade – Kada birate odjeću za putovanje neka vam uvijek u glavi bude da sve treba da bude što udobnije i praktičnije. Bazni komadi su ključ. Odjeća u neutralnim bojama koje se slažu sa svim i komadi klasičnijeg kroja – to je ono što ćete najlakše ukombinovati. Takođe, birajte odjeću koja se lako pakuje i koja se po mogućnosti ne gužva puno. Ako idete negdje gdje uveče zna da zahladi, ponesite jednu jaknu koja se slaže sa svime.

  4. Metod rolanja u pakovanju – Najbolji način da maksimalno iskoristite prostor u koferu, a da ne izgužvate odjeću jeste da je rolate kada je pakujete.

  5. Ponesite samo obuću koja vam treba – Pripadnice ljepšeg pola imaju tendenciju da ponesu previše obuće. Dobro razmislite da li ćete svaki par štiklica koje nosite zaista obuti? Budite racionalne, ponesite po jedan par za svaku priliku – nešto udobno za razgledanje grada (patike, ravne sandale, baletanke…), nešto za plažu (japanke ili papuče) i nešto za izlaske. I to je realno sve što vam od obuće treba na odmoru. Ako i nju pakujete u kofere, šupljine u patikama možete iskoristiti za odlaganje čarapa i tako dodatno uštediti prostor.

 • kozmetika-uzorci
 • 6. Ponesite uzorke kozmetike – Ako često nailazite na promocije na kojima se dijele male bočice sa uzorcima, obavezno ih čuvajte za putovanja. Takođe, u nekim drogerijama možete kupiti dezodoranse, šampone i ostale potrepštine u mini bocama. A sigurni smo da imate i neka manja pakovanja potrošenih proizvoda koja možete oprati i u njih preručiti sve što vam treba od kozmetike. Manja pakovanja ne zauzimaju puno mjesta, a realno više od toga za vaše dvo ili tro-sedmično putovanje vam ne treba.

  7. Pakujte nakit na pametan način – Nakit i druge sitne predmete koje nosite sa sobom možete spakovati u kutijice za lijekove ili posude za mamce koje možete naći u specijalizovanim ribolovačkim radnjama. Idealne su jer imaju odjeljke sa poklopcima, pa vam je nakit pregledan i lako dostupan, a sigurno ga nećete zagubiti. (mogujatosama.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,