Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kao iz bajke: Kako da postignete efekat čipke na namještaju

Preuzmite sliku

Imate neki stari komad drvenarije sa kojom ne znate šta da radite? Naš savjet je da ga nikako ne bacite ili zamijenite novim komadom namještaja. Postoje mnogi kreativni načini da obnovite neku komodu, ormar ili sto, samo je potrebno da imate malo dobre i volje i da pustite mašti na volju. Jedan od naših top savjeta je da osvježite vaš stari namještaj napravivši efekat čipke.

Nemojte da vas ovako nešto zastraši, proces je zapravo veoma jednostavan, potrebno vam je svega nekoliko stvari da biste kreirali ovakav izgled namještaja. Evo kako da postignete efekat čipke:

 • namjestaj-efekat-cipka2
 • Potrebni materijal:

  – sprej u željenoj boji

  – komadi čipke

  – bezbojni lak za drvenariju

  Prvi korak: Vaš zastarjeli komad namještaja rastavite ako je to potrebno, pa počnite da ga prskate sprejem u boji koju ste odabrali, držeći odstojanje od 30 cm. Najbolje bi bilo da vaš komad namještaja iznesete napolje, gdje ćete moći nesmetano da ga prskate i farbate, a na vjetru će se brže i osušiti.

 • namjestaj-efekat-cipka3
 • Drugi korak: Obložite jedan dio namještaja (u ovom slučaju fioke na komodi) čipkom koju ste prethodno isjekli kako bi se prilagodila obliku drvenarije.

  Treći korak: Isprskajte sprejem u željenoj boji preko čipke i sačekajte da se dobro osuši. Zatim pažljivo odlijepite čipku sa drveta.

  Četvrti korak: Prelakirajte vašu obnovljenu drvenariju, kako bi boja i print duže trajali.

  Ovakav projekat vam neće oduzeti puno vremena, a bićete zadovoljni rezultatom. Čipkasti dizajn će vam ukrasiti sobu i učiniti enterijer elegantnijim. (mogujatosama.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,