Utorak, 20. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako znati da li je vaš horoskopski znak aktivan ili receptivan?

Preuzmite sliku

Za većinu ljudi njihovo prvo upoznavanje sa astrologijom dolazi u obliku 12 horoskopskih znakova.

Svaki znak ima svoju jedinstvenu energiju, kvalitet i snagu. U astrologiji, oni su podijeljeni u različite kategorije. Istraživanje ovih kategorija može vam pomoći da bolje shvatite svoj i druge znake. Najjednostavnije mjesto od kog možete da započnete je upoznavanje sa dva dualiteta u astrologiji. To vam može dati opštu predstavu o tome u kakvoj je ravni energija svakog znaka.

Svi horoskopski znakovi su podijeljeni u dva skupa dualnosti, koji su poznati i kao polariteti ili binarni elementi. Kada pogledate horoskopski točak primijetićete da dualnosti isključuju svaki drugi znak, što ukazuje na protok određenih energija dok planete putuju kroz Zodijak. To takođe znači da su susjedni znakovi uvijek suprotne dualnosti. Smatra se da svaki znak ima pozitivan ili negativan naboj energije, što se opisuje i kao aktivan naspram receptivnog. Ovaj odnos je donekle sličan konceptu yin i yang. Aktivni znakovi su više fokusirani na akcije i misli dok su receptivni oni koji su okrenuti ka emocijama i čulnim iskustvima.

Aktivni znakovi horoskopa

Aktivne znake Zodijaka čine vatreni i vazdušni znakovi – Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strijelac i Vodolija. Oni se opisuju i kao pozitivni znaci ali i kao muški – iako se muški ne odnosi na spol, jer svako od nas ima spoj muške i ženske energije u sebi. Ovi znaci imaju tendenciju da budu više socijalni, orijentisani na akciju i fokusriani na spoljašnje carstvo misli i pokreta. Oni se prema svijetu odnose na dinamičan i nepasivan način i lakše preuzimaju inicijativu u životu. Osobe rođene u nekom od aktivnih znakova su brže i otvorenije ka svemu oko sebe i usmjeravaju svu svoju energiju ka spoljašnjem svijetu, prenosi Ženski Magazin.

Receptivni znakovi horoskopa

Receptivnim znakovima Zodijaka pripadaju zemljani i vodeni znaci – Rak, Bik, Djevica, Škorpija, Jarac i Ribe. Oni se opisuju i kao negativni i ženski znakovi. Kad kažemo negativni, to nije u lošem kontekstu, već to jednostavno znači da je energija ovih znakova više usredsređena na unutrašnjost. Ovi znakovi imaju tendenciju da budu introspektivniji, pasivniji i usredsređeni na unutrašnje carstvo svojih osjećanja i čula. Oni se odnose prema svijetu na nježniji i sporiji način. Za razliku od aktivnih znakova, ove osobe će pre bilo kakve donijete odluke ili poduzete akcije uvijek prvo da stupe u kontakt sa svojim emocionalnim iskustvom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,