Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako ćete znati kada su pojedine namirnice pokvarene?

Preuzmite sliku

Način na koji ćete utvrditi je li pojedina namirnica pokvarena ili se još može konzumirati je prilično jednostavan i zahtijeva samo malu količinu znanja. Otkrijte kako ćete znati možete li nešto pojesti ili to trebate baciti.

Hljeb: pljesniv

Ako je riječ o samo jednoj maloj tački plijesni, nemojte ga jesti čak ni one dijelove na kojima nema plijesni. Hljeb je, naime, porozan i kroz njegove pore se plijesan brzo širi iako nije vidljiva oku, piše Aol. Ako je hljeb tvrd i suh, ali nema plijesni, možete ga iskoristiti.

Jaja: plutaju

Ako jaje pokvareno, ono će plutati kada ga stavite u hladnu vodu dok će svježe jaje potonuti.

Voće: mijenja teksturu

Ako je plod postao kašast ili zrnat, to je vjerovatno znak da ga ne trebate jesti. Ostali znakovi upozorenja uključuju promjenu boje, neugodan miris i smežurana kora.

Svježe meso: sluzavo ili ljepljivo

Samo zato je meso promijenilo boju, ne znači da je pokvareno. No, ako smrdi te je postalo sluzavo ili ljepljivo, bacite ga.

Kuhano ili prženo meso: smrdi i mijenja teksturu

Ako obrađeno meso poput puretine, šunke ili salame smrdi, baci ga. Miris obično ukazuje da se bakterije razvijaju iznutra. Bacite ga i ako je postalo sluzavo ili promijenilo u teksturu. Obrađeno meso inače ne biste trebali držati u pohrani duže od tri dana.

Povrće: požuti

Kada se većina zelenog povrća počinje kvariti, gubi boju ili požuti. To je čest slučaj s brokulom i keljom, ali odnosi se i na drugo povrće.

Mlijeko: smrdi

Najlakše ćete prepoznati da je mlijeko pokvareno po promjeni teksture. Ako su se pojavila zrnca ili grudice, mlijeko je sigurno pokvareno. Osim toga može promijeniti boju i imati kiselkast miris, što se događa kada mliječna kiselina počne proizvoditi bakterije.

Jogurt: usiri se ili je pljesniv

Jogurt može trajati iznenađujuće dugo vremena (od jedne do tri sedmice) ako je dobro zatvoren, zahvaljujući svojim živim bakterijskim kulturama, koje djeluju kao konzervans. Nakon što te bakterijske kulture izumru, počne se formirati plijesan.  Ako tekstura postaje poput sira ili primijetite plijesan, bacite ga.

Sir: miriše na kiselo mlijeko

Kada je u pitanju sir, pokvarljivost ima puno veze s količinom vlage koju sadrži. Mekani sirevi se brže kvare od tvrdih. Isto tako, ako uočite plijesan u mekom siru, bacite ga. Ako uočite plijesan na tvrdom siru, možete taj dio baciti, a ostatak pojesti. Svježi sir ne bi trebao imati miris, a ako miriše na kiselo mlijeko, znači da se pokvario.

Sirova riba: užasno smrdi

Riba koja je pokvarena je ljigava na dodir i smrdit će jače nego kada ste je tek kupili. Imajte na umu da svježu ribu treba pojesti u roku od 36 sati od kada ste je kupili.

Maslinovo ulje: ne miriše na masline

Ulje koje se pokvarilo često će mirisati poput motornog ulja i biti ljepljivo. (net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,