Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istine i zablude o maskari

Preuzmite sliku

Popularno

Vječna opčinjenost žena dugim, gustim i tamnim trepavicama lako je razumljiva: oči reflektuju više svjetlosti, djeluju krupnije i privlače pažnju. Upoznajte se sa najvećim istinama i zabludama o upotrebi maskare.

Najbolje je da koristite višenamjensku maskaru koja definiše, produžava i čini trepavice punijim

Mnogo je bolje da kupite maskaru za jednu – specifičnu namjenu. Sastav maskare obično je takav da se mora žrtvovati jedan kvalitet na račun drugog i zato vizažisti često nanose nekoliko slojeva različitih maskara da bi postigli željeni rezultat: i dužinu i gustinu i uvijenost, piše Life Content.

 • maskara-oci3
 • Plavuše treba da koriste smeđu maskaru

  Sve žene treba da koriste crnu maskaru, pogotovo plavuše. Svrha maskare jeste isticanja oblika očiju i definisanje trepavica. Dakle, njeni efekti moraju da budu uočljivi.

  Prije upotrebe maskare nekoliko puta morate da izvučete i uvučete četkicu u tubu, kako biste uhvatili potrebnu količinu proizvoda

  Ukoliko to činite, na četkici će se nagomilati previše maskare koja će se brže sušiti. Osim toga, na trepavicama će se stvoriti grudvice.

  Povlačenjem četkice o ivicu tube uklonićete višak maskare s vrha

  Maskara koja ostane na ivici tube ponovo će završiti na četkici, zbog čega će se na trepavicama stvoriti grudvice. Mnogo je bolje da višak maskare uklonite pritiskajući četkicu između dva sloja papirne maramice.

  Jedino pomoću maskare za produžavanje trepavice postaju duže

  Istina je da sitna vlakna u sastavu ovog tipa maskara neznatno produžavaju trepavice. Međutim, osim odgovarajuće maskare, podjednako je važan i tip četkice. One koje liče na češalj najefikasnije produžavaju. Ali, trepavice se potamnjivanjam već vizuelno izdužuju. Ukoliko želite da izgledaju primjetno duže, dovoljno je da namažete samo vrhove.

 • maskara-oci2
 • Maskara nikada ne treba da se nanosi na donje trepavice

  Obavezno stavljajte maskaru na donje trepavice, naročito kada želite da kreirate smokey eye izgled. Ipak, pripazite da se trepavice ne slijepe.

  Nanošenje maskare završni je čin šminkanja

  Vizažisti savjetuju nanošenje jednog sloja maskare prije sjenke i korektora, a zatim još jedno kada šminkanje privedete kraju. Prvi sloj maskare omogućava definisanje trepavica, dok se nanošenjem drugog sloja naglašava boja.

  Upotreba uvijača može da ošteti trepavice

  Ukoliko pravilno koristite uvijač za trepavice, nećete ih oštetiti. Razumljivo, ova spravica se koristi prije nanošenja maskare jer će se, u suprotnom, zalijepiti za trepavice i izvući će ih iz korijena.

  (ljepotaizdravlje.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,