Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Da li je poslije prevare moguće povratiti zdrav odnos?

Kada je u pitanju oproštaj, svi nam govore kako je to najbolje što možemo da učinimo i kako je to nešto što apsolutno oslobađa. Ipak zaboravljamo da je to pak jedna potpuno drugačija priča.

Ako ste se već suočili s prevarom i razmišljate šta da uradite, oproštaj je samo jedna od stvari koje morate uzeti u obzir.

1. Ako su to jednom učinili, veća je vjerovatnoća da će to učiniti opet. Značajan broj muškaraca koji varaju vara neprestano, bez obzira na posljedice. Iako se to defintivno ne odnosi na sve ljude (mnogi će iskreno žaliti zbog svojih postupaka).

2. U stanju su da vas lažu, itekako dobro. Što vjerovatno shvatite tek kada otkrijete da su vam bili nevjerni. Stručnjaci kažu kako laži najčešće ne prestaju jednom kada velika istina ispliva na vidjelo. Jednom kada su uhvaćeni, oni nastavljaju da lažu, prikrivaju tragove, prešute stvari i priznaju samo djelimičnu istinu. A svi oni koji su se ikad susreli s nevjernim partnerom znaju kako izdaja i laži mogu da bole.

3. Vaša i njegova ideja za ‘nastaviti dalje’ nisu nužno iste. Ako ste vi osoba koja o svemu voli da razgovara, a vaš partner je kratak i jasan, gotovo je nemoguće prebroditi nevjeru. Neki muškarci koji su varali kažu ‘oprosti’ i misle kako je to kraj rasprave. A kad god vi poželite da razgovarate o problemu, oni će biti ljuti i frustrirani. Ako vaš partner nije svjestan toga da je potrebno mnogo rada na povratku povjerenja, pitanje je da li je uopšte moguće povratiti zdrav odnos, prenosi cosmopolitan.hr.

4. Prevaru uopšteno doživljavate na različite načine. Ili je on jedan od onih koji želi da vas nagovori na oproštaj govoreći vam kako ‘to stvarno nije ništa značilo’ ili kako je vaša reakcija ‘pretjerana’. Ovo su pokušaji da vas smiri, i ako čak i djeluju nakratko uspješno, na duge staze neće učiniti ništa korisno niti će pomoći popravljanju veze narušene nedostatakom povjerenja i nevjerom. Naprotiv, ovakvi pokušaji da vas smiri znaju biti kontraproduktivni, jer vam on zapravo poručuje kako mu vaša ljutnja zbog njegove nevjere nije važna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,