Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li je dobro popiti kafu koja je stajala nekoliko sati?

Preuzmite sliku

Ako ste zaboravili da ste pripremili kafu, pa tek kasnije u toku dana posegnete za po kojim gutljajem iste, prestanite. To može da naruši vaše zdravlje.

1. Šta ako je reč o kafi s mlijekom?

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može biti dobro i sedmicu dana nakon isteka roka. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte sebi novu kafu.

2. Mijenja li se vremenom ukus skuhane kafe?

Skuhana kafa može da promijeni ukus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja.

3. Šta se dešava kad crna kafa odstoji?

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste odlučni da popijete baš tu kafu, onda je najbolje da je prethodno zagrijete u mikrovalnoj jer ona u velikoj mjeri ubija bakterije koje se u međuvremenu nakupe. (super zena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,