Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brzo i lako uklonite neugodan miris iz mašine za veš

Preuzmite sliku

Popularno

U mnogim kućanstvima s većim brojem članova mašina za veš radi svakodnevno, a upravo se zbog toga u njoj lako natalože razne nečistoće

Svaki put kada otvorite perilicu za rublje, ‘zapuhne’ vas neugodan miris koji dolazi iz nje? Ako već nije, on bi se uskoro mogao prenijeti na vaš veš, a kako biste to spriječili morate temeljito očistiti mašinu.

Uzrok smrada mogu biti razne nečistoće, masnoće i kamenac koji se talože u njezinoj unutrašnjosti. Neugodnom mirisu također pogoduju bakterije i gljivice koje nastaju ako prljavi ili oprani veš predugo držimo u mašini prije tj. nakon pranja.

Bakterije i gljivice vole mašine jer su to tamna i vlažna mjesta, a dragi su im ostaci deterdženta i omekšivača. Stoga budite oprezni kod doziranja sredstava za pranje i držite se uputa, nikako nemojte koristiti više od preporučene količine.

Postupak čišćenja mašine iz koje dolazi neugodan miris. 

1. U uputama o korištenju mašine pronađite informaciju o pravilnom čišćenju filtera. Zapamtite da biste filter trebali čistiti jednom mjesečno.

2. Pažljivo izvadite posudu za deterdžent. Na njezinoj donjoj strani često se nakupljaju gljivice. Bez obzira na to jeste li ih primijetili ili niste, dobro izribajte posudu uz pomoć stare četkice za zube i alkoholnog octa.

3. U bubanj ubacite jednu šolju sode bikarbone. Odaberite program za pranje na najvišoj temperaturi (90 ili 95 stupnjeva Celzija, ovisno o perilici) i u posudu za deterdžent ulijte jedan litar alkoholnog octa. Ako imate mašinu s gornjim punjenjem, i sodu i ocat odmah ubacite u bubanj. Pustite da mašina odradi cijelo pranje po tom programu. Kombinacija sode i octa uništit će naslage nečistoća koje su uzrokovale neugodan miris. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje