Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

3 jednostavna trika za blistavo čiste prozore

Preuzmite sliku

Popularno

Pranje prozora mnogima predstavlja pravu muku, a bijeli tragovi i mrlje koji ostaju nakon pranja nisu nimalo lijep prizor. Ako želite da brzo i lako očistite bilo koju staklenu površinu u vašem domu upotrijebite ova tri super trika…

Kako lijepo vrijeme pokuca na vrata, tako se na našim prozorima vide i najmanji tragovi nečistoće.

Ukoliko vam je posao brisanja prozora do sada predstavljao noćnu moru, zahvaljujući malim trikovima to više neće biti slučaj.

1. Koristite destilovanu umjesto obične vode

Voda je uglavnom tvrda te sadrži velike količine kamenca i minerala koji je odgovoran za bijele tragove koji otaju na staklenim površinama nakon čišćenja. Upravo zbog toga destilirana voda je bolji izbor.

Prije nego što upotrijebite sredstvo za pranje stakla, površinu prebrišite spužvom umočenom u destilovanu vodu.

2. Koristite sirće umjesto sredstva za čišćenje

Alkoholno sirće je savršen dodatak salati, ali i izvrstan saveznik u čišćenju stana i pranju prozora.

Bočicu s raspršivačem napunite s alkoholnim sirćetom i vodom u razmjeri 50:50 (pola-pola). Prozore dobro naprskajte i prebrišite, a ako su jako prljavi, postupak ponovite još jednom.

3. Magična krpa umjesto papira

Kod pranja prozora i drugih staklenih površina vrlo je važan završni dio – krpa za sušenje. Najveća greška je brisanje prozora krpom za suđe ili papirnatim ubrusima jer oni za sobom ostavljaju dlačice koje ne želimo da vidimo na čistom prozoru.

Dok je nekada novinski papir bio definitivan broj jedan, danas posao možete odraditi puno lakše uz pomoć takozvane čarobne krpe. Reč je o višenamjenskoj krpi napravljenoj od mikrovlakana koja savršeno brzo i lako upija vlagu.

Krpom možete prebrisati ostatke vode, ali i ispolirati oprani prozor. Nakon što se osuši staklo, suhom čarobnom krpom još jednom detaljno prebrišite. Ona će ukloniti i najmanje tragove mrlja od vode. (super zena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,