Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Video zbog kojega ćete biti zahvalni na svemu što imate u životu

Popularno

Više od tri milijarde ljudi nema redovan pristup vodi i svakoga dana koriste vodu sumnjive kakvoće, a to je skoro pa više od polovine svjetskog stanovništva.

Stanje je najteže u subsaharskoj Africi, gdje pristup pitkoj vodi nema blizu 40 posto ljudi, a slijede zemlje Latinske Amerike i Azije.

Nečista voda i nedovoljna higijena u direktni uzroci smrti blizu 842.000 osoba svake godine u svijetu, većinom djece. Broj osoba koje nemaju pristup pitkoj vodi bitno je manji u posljednjih 20 godina, ali siromašni su i dalje previše marginalizirani.

Zbog toga nas ne treba toliko začuditi oduševljenje i radost djece u jednom siromašnom u afričkom selu kada su ugledali vodu koja je potekla iz dubinskog bunara sa pumpom i polugom na ručni pogon.

Djeca su prvo u nevjerici gledala nekoliko trenutaka prema cijevi iz koje je potekla voda, a kada se dogodio taj trenutak njihova sreća bila je neopisiva. Ovakvi prizori mnoge će barem na trenutak potaknuti da iskažu zahvalnost zbog svega što imaju u životu, jer nečija je sreća i čaša pitke vode.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,