Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Test za oči: Koristite svoje ‘oko sokolovo’ da biste pronašli skrivenog lava, nosoroga, konja, ovcu…

Preuzmite sliku

Popularno

Optičke iluzije su vrsta poteškoće za naš um, čineći nas da vjerujemo da nešto vidimo, a zapravo nam pokazuje nešto drugo, piše Bright Side.

Upravo je to slučaj kada se radi o nečemu što se zove stereogrami, što nas može vrlo lako prevariti skrivanjem 3D figure u ravnim, bezobličnim slikama, prenosi Tuzlanski.ba.

Stoga smo za vas pripremili nekoliko slika koje ćete koristiti za treniranje očiju i otkrivanje skrivenih oblika. Ali uključili smo i bonus da objasnimo kako možete otkriti sakrivene 3D slike, samo u slučaju da ih ne možete lako pronaći.

Kako rade stereogrami

 • Kao što smo rekli prije, stereogrami su 3D optičke iluzije koje nastaju binokularnim vidom: kada gledamo u objekt, naše desno i lijevo oko to prikazuju na malo drugačiji način. Zatim te informacije šalju našem mozgu, kako bi ih on mogao obraditi, i na kraju „prevesti“ u 3D objekte koje svakodnevno viđamo. Dakle, stereogrami su zasnovani na principu stvaranja iluzije dubine tamo gdje uopće nema dubine.

  1. Spremni za početak? Pronađite skrivenog lava

 • 2. Pronađite skrivenog nosoroga

 • 3. Možete li vidjeti zeca?

 • 4. Pokušajte pronaći devu na ovoj

 • 5. Možete li pronaći skrivenog konja?

 • 6. Možete li pronaći ovcu na ovoj slici?

 • Možete li pronaći sve životinje? Evo nekoliko savjeta za pronalazak svih stereograma

 • Da biste mogli vidjeti 3D slike stereograma, ne trebaju vam 3D naočale, ali treba vam puno domišljatosti i strpljenja, a rezultati su vrijedni toga! Ako ih ne možete vidjeti golim okom, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete olakšati pronalazak:

  – Važno je usmjeriti pogled na sliku kako biste je istovremeno mogli vidjeti iz svake perspektive svakog oka.

  – Možete se fokusirati na sredinu slike i polako joj se približavati sve dok slike ne počnu imati smisla.

  – Odmaknite se 30 centimetara od slike i opustite oči dok vam vid ne postane zamagljen i nekako se udvostruči. Zbog toga će se vaše oči lutati pod različitim uglovima. Ubrzo ćete pronaći onu u kojoj će se skrivena slika postepeno pojavljivati. Nastavite zuriti u sliku dok ne poprimi jasan oblik.

  – Mnogi ljudi, bez obzira koliko naporno vježbali ove vježbe, ne mogu vidjeti te slike. To se može dogoditi ako imate problema sa svojim vidom. Kao što smo ranije istakli, da bi vidjeli binokularnu sliku, oba oka moraju istovremeno vidjeti istu sliku. Oni koji imaju strabizam, lijeno oko ili neko slično stanje možda ih neće moći vidjeti jer mozak obrađuje slike koristeći različit koncept dubine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,