Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Test japanskog naučnika koji otkriva količinu stresa kod ljudi

Preuzmite sliku

Popularno

Rijetki su oni koji danas nisu pod stalnim stresom.

Bolje pitanje je, čini se, pod kolikim smo stresom. A to se, izgleda, sada može i provjeriti. Jedan japanski neurolog je osmislio takozvanu mirnu sliku, koja pokazuje koliko smo opterećeni, prenosi Zadovoljna.rs.

Naime, caka je u tome da li se slika pred vašim očima pomjera ili ne.

Ako je slika mirna – i vi ste mirni. Ako se, pak, slika malo pomjera, pod stresom ste. A ako se kreće kao vrteška, čini se da ste pod velikim stresom. To može biti veliki problem, jer se pokazalo da stres može da izazove brojna oboljenja i da itekako utiče i na tijelo i duh. Zato ne bi bilo loše da nađete tehniku uz koju ćete se makar malo riješiti napetosti.

A pošto se pokazalo da je stres na poslu pravi tihi ubica, potrebno je pronaći vrijeme za odmor. Stručnjaci kažu da se odgovor za adekvatnu raspodjelu vremena rada i odmora krije u pravilu „42 posto“.

Naime, nauka je prilično jasna po pitanju „adekvatne količine“ odmora koji je potreban ljudskom organizmu – 42 posto. To je postotak vremena koji je potrebno da provedete odmarajući vaše tijelo i mozak. To je otprilike deset sati od svaka 24.

Iako se mnogi ne bi složili, jer se čini da nemaju dovoljno vremena, stručnjaci poručuju da, ako ne koristite svojih 42 posto za odmor – „42 posto će uzeti vas“.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,