Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta rasprava i na Redditu: Burek sa sirom ili sirnica kao vječna rasprava

Preuzmite sliku

Neusklađenosti u nazivima i konceptima tradicionalnih jela između Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogu izazvati različite reakcije i rasprave.

Tako je jedna od ovih rasprava pokrenuta i na Redditu.

Naime, u BiH postoji čvrsto uvjerenje da je burek samo onaj ispunjen mesom, dok se ostale varijante nazivaju pitama, prenosi Tuzlanski.ba.

 • S druge strane, u Hrvatskoj se sve vrste pita nazivaju burecima, a mjesta na kojima se prodaju “piterije”.

  Ipak, bilo je i građana Hrvatske koji tvrde da nikada nigdje nisu vidjeli prodajno mjesto sa nazivom “piterija”.

  “Gdje si ti prijatelju u Hrvatskoj vidio piteriju, samo me to zanima”, “Ja iz Zagreba još nisam vidio piteriju, nema baš ni buregdžinica nešto”, diskutovali su.

 • Posljednjih dana na društvenim mrežama izbila je živa rasprava i neslaganja oko toga da li je burek samo s mesom ili predstavlja sve vrste pita.

  “Nije samo između BiH i HR, nego je i između Srbije i BiH i vrlo često unutar same BiH… Ja ne razumijem zašto ljudi ne razumiju da je burek vrsta pite, ma kog oblika da je – bitno je da je s mesom i ćao. Još kad krenu da mi mašu time kako je u turskoj burek definicija oblika pite i da može biti punjen bilo čime -šta me briga za turske, posebno savremene. Burek = Pita s mesom, kakvog god oblika, ćao”, napisao je korisnik.

  “Samo se izmišlja da bi bili drugačiji, ali da se zna sve su pite pitice, samo je burek pitac!! Ali stvarno ko naziva pitu sa mesom pita sa mesom ne treba da jede burek više”, dodavali su.

  Ova neusklađenost u nazivima i konceptima može proizaći iz različitih regionalnih kulinarskih tradicija i jezičnih varijacija.

  Svaka regija ima svoje specifičnosti i načine pripreme jela, što se odražava i u nazivima koje koriste.

  U konačnici, rasprave na društvenim mrežama mogu biti produktivne i informativne ukoliko se vodi s poštovanjem, otvorenošću i ciljem razumijevanja.

  Šta vi kažete, burek ili pita s mesom? Sirnica ili burek sa sirom?

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,