Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Optička iluzija koja zbunjuje milione korisnika društvenih mreža: Pomiču li se zapravo ove kocke?

Preuzmite sliku

Popularno

Ova zanimljiva optička iluzija prikazuje dvije 3D kocke koje izgledaju kao da se pomiču, ali u stvarnosti ostaju mirne. Na Twitteru ju je podijelila korisnica Science Girl, a animacija prikazuje dvije kocke jednu pored druge na plavoj pozadini.

Linije kocke mijenjaju se između crne i bijele, dok kursor u središtu kocke pokazuje različite smjerove, čineći da se čini kao da se kocke pomiču gore i dolje, rotiraju i rastu u veličini. Iluzija, koja je pogledana više od 3,8 miliona puta na društvenim mrežama, uzrokovana je fenomenom zvanim Reverse Phi Illusion, gdje pomak svjetla, kao s linijama koje se mijenjaju iz crne u bijele, vara um da misli da je nešto u kretanju kada nije, prenosi Večernji list.

Istraživači sa Univerziteta Stanford objasnili su kako funkcioniše ovaj fenomen 2011. godine. “Ako se svijetla tačka pojavi na jednom mjestu, a zatim se ponovno pojavi na poziciji pomaknutoj udesno, skloni smo vidjeti jedan objekt koji se pomiče s lijeva na desno. To je osnovni učinak i onaj koji je u osnovi naizgled fluidnih pokreta koje vidimo u filmovima i animacijama”, objasnili su.

“Ako je druga tačka koju vidimo suprotna prvoj – s tamnom tačkom koja postaje svijetla – vidimo kretanje dalje od druge tačke, a ne prema njoj”, dodali su te pojednostavili da  kada stvari prelaze iz svjetla u tamu, ljudski mozak to doživljava kao kretanje.

Međutim, tajna ove iluzije ne leži u pokazivačima u kocki, već u boji koja se koristi za isticanje kocki – crno-bijela. Bridovi kocke bljeskaju na određeni način kako bi naveli vaš mozak da pomisli da postoji dubina. Dubina koju mislite da vidite čini da izgleda kao da se kreće.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje