Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nema zime za male Ruse: Prvo sauna pa ledeno tuširanje na snijegu, roditelji nemaju ništa protiv

Preuzmite sliku

Djeca koja ovo praktikuju razumnija su, uravnoteženija, optimističnija i lakše prolaze kroz sezonu gripe, kaže učiteljica iz Sibira

Djeca u državnom vrtiću u Krasnojarsku u Sibiru skidaju se u donji veš i vani, na snijegu, polijevaju ledenom vodom  – i sve navedeno dio je njihova odgojno-nastavnog programa za koji se vjeruje da ih održava zdravima i zaustavlja brojne infekcije.

– Mali ‘morževi’ prvo su se ugrijali u sauni, a poslije toga uslijedilo je tradicionalno tuširanje hladnom vodom – rekao je glasnogovornik odjela za obrazovanje u Krasnojarsku, a prenosi Daily Mail.

  • Predškolska učiteljica i trenerica plivanja Oksana Kabotko (45) objasnila je kako s mališanima ne praktikuju ove metode ako se temperatura zraka spusti ispod minus 25C. Naravno, za hladno tuširanje potrebno je imati odobrenje roditelja, a većina ih se apsolutno slaže s politikom vrtića. Klinci prije polijevanja obavezno uče i kako pritom pravilno disati.

  • – Djeca koja praktikuju ledeno tuširanje razumnija su, uravnoteženija i optimističnija. Bolje su organizovana. To morate činiti svako jutro, a za to vam je potrebna snaga volje. Ne prisiljavamo nikoga – objašnjava Oksana Kabotko.

    – Činjenice je teško pobiti – i naš ljekar potvrđuje da ova djeca puno lakše prolaze kroz sezonu gripe – kaže druga učiteljica, također velika zagovornica ove metode. (Jutarnji.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,