Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izaberite lice sa slike koje vam djeluje sretnije: Test otkriva sve o načinu na koji funkcionišete

Preuzmite sliku

Popularno

U nauci postoji teorija poznata kao teorija dominacije lijeve ili desne hemisfere mozga. Prema ovom konceptu, svaka hemisfera je odgovorna za određenu vrstu aktivnosti. Tačnije, lijeva hemisfera je odgovorna za logiku, a desna za kreativnost. Nekim ljudima je dominatna lijeva hemisfera, a nekima desna.

Oni kojima dominira lijeva hemisfera praktičniji su i racionalniji, a pogled na stvari im je objektivniji.

Suprotno tome, oni kojima dominira desna hemisfera mozga više vjeruju svojoj intuiciji i imaju kreativan pogled na stvari.

 • Poznati neurobiolog Bruno Duboke kaže da je lijeva hemisfera mozga odgovorna za akcije desne strane našeg tijela, a desna za akcije lijeve strane. Iz tog razloga ljevoruki često imaju dominatnu desnu hemisferu, te su kreativniji i više okrenuti umjetnosti.

  Želite da znate koja hemisfera dominira kod vas?

  Pažljivo pogledajte sliku i odredite koje lice vam djeluje sretnije

  Ako ste izabrali osobu A

  Ako ste odabrali sliku A, najvjerovatnije vam dominira lijeva hemisfera mozga. To znači da imate analitički um, vrlo racionalan i praktičan pristup životu i drugima. Kontroliše vas vaš um, a ne vaše srce.

  Na stvari gledate isključivo sa stanovišta logike. Također, imate vrlo razvijeno kritičko mišljenje. Sve gledate sa različitih stanovišta kako biste bili sigurni da su izvedeni zaključci tačni.

  Ako ste izabrali osobu B

  Ako odaberete sliku B, onda ste zaista kreativna osoba. Samo vitalno treba da se izrazite kroz kreativnost ili na neki drugi način. Međutim, često ste prilično subjektivni. Imate bujnu maštu i neprestano pokušavate da smislite ili stvorite nešto novo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,