Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gotovo niko ne vidi o čemu se radi na ovoj fotografiji

Optičke iluzije često izazovu brojne rasprave, jedna takva postala je hit na društvenim mrežama. Ljudi prosto nisu vjerovali šta se ustvari nalazi na fotografiji

Pogledate li fotografiju prvi puta, reći ćete da se na njoj nalazi plaža ili morska obala u mraku, ali istina je drugačija.

Korisnik Twittera koji je objavio fotografiju, odlučio je razuvjeriti sve one koji su komentarisali da se radi o prizoru sa mora, te je napisao da su na fotografiji ustvari razbijena vrata od automobila.

Mnoge osobe, ipak su priznale kako i dalje imaju problem vidjeti razbijena vrata. Psiholozi su objasnili da se radi o kognitivnim predrasudama za koje tvrde da nam pomažu obrađivati informacija na efikasniji način, no često mogu dovesti do pogrešnih zaključaka, piše Index.

Već sa sličice izgleda kao plaža pa onda plažu i očekujete. Nakon poruke ‘ako vidite plažu tad ste umjetnik’ vaš mozak muči se vidjeti bilo šta drugo osim plaže, objašnjava psiholog. Toliko brzo naši mozgovi stvaraju te veze u našim glavama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: