Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta označavaju postoci pored naslova filmova i serija na Netflixu?

Preuzmite sliku

Ako ste ikad na Netflixu u beskraj tražili šta ćete sljedeće gledati, zasigurno ste primijetili postotke koji se često pojavljuju uz naslove. No znate li šta ti postoci označavaju?

Možete pretpostaviti da su postoci, kao i na nekim drugim web stranicama za streaming, samo ukupna ocjena, ali zapravo je ta brojka skrojena u potpunosti po vama. Ocjene stvara algoritam koji uzima informacije na temelju vaših prethodnih navika gledanja kako bi pokušao utvrditi koliko bi vam se mogli svidjeti neki drugi film ili serija, prenosi index.hr.

“Postotak pored naslova pokazuje koliko mislimo da se podudara s vašim specifičnim profilom. Ocjene koje dajete također nam pomažu da vam preporučimo popularne serije i filmove na Netflixu. Na Android telefonima i tabletima, televizorima i web-preglednicima, TV serije i filmovi s najpozitivnijim ocjenama imat će oznaku Most Liked”, navodi se na Netflixovoj web stranici.

“Da biste dobili bolje prijedloge za televizijske serije i filmove koji bi vam se mogli svidjeti, možete ocijeniti ono što ste gledali palcem gore ili dolje”, dodaju iz streaming servisa, a  ocjenjivanjem možete povećati tačnost postotaka, dajući algoritmu više informacija o tome štao volite, a šta ne volite.

Netflix tada može dobiti “bolju ideju o tome šta biste željeli gledati” analizirajući brojne faktore poput žanra serije ili filma, vaše prethodne ocjene, vaše istorije gledanja i ocjena korisnika Netflixa koji imaju sličan ukus kao vi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,