Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Životna priča Tine Turner: Prvi suprug brutalno ju je zlostavljao, drugi joj je dao bubreg

Preuzmite sliku

Tina Turner, pravoga imena Anna Mae Bullock, rođena je 1939. u Brownsvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee, u porodici zemljoradnika.

“Sjećam se da sam kao mala brala pamuk sa svojom porodicom”, rekla je svojedobno Tina, čiji je otac Floyd Richard Bullock zarađivao za kruh radeći na farmi. Brak njezinih roditelja nije bio sretan, majka Zelma Priscilla trpjela je nasilje, a pjevačica se zbog toga u mladosti često osjećala “kao neželjeno i nevoljeno dijete”.

Počela je pjevati još kao tinejdžerica, a nakon što se preselila u St. Louis, postala je dio lokalne rhythm and blues scene.

Tad je, na koncertu njegova benda Kings of Rhythm, upoznala Ikea Turnera, a 1956. godine počela je i nastupati s njim pod umjetničkim imenom Tina Turner. Zbog zadivljujuće pojave na pozornici vrlo brzo postala je i središnji dio njihova showa.

Dvojac je 1960. snimio singl “A Fool in Love”, koji ih je lansirao među zvijezde.

Par se vjenčao 1962., a Ike je tokom brakorazvodne parnice 1977., tvrdio kako njih dvoje nikad nisu bili u zakonitom braku.

Nakon svađe uoči nastupa u Dallasu 1976. Tina je napustila Ikea koji ju je ostavio s, ni manje ni više nego 36 centi i kreditnom karticom za benzinsku pumpu. Sljedećih nekoliko mjeseci Tina se skrivala od Ikea odsjedajući kod prijatelja.

 • Službeni razvod finaliziran je 1978., a Tina je bivšeg supruga, koji je bio ovisan o kokainu, optužila za višegodišnje fizičko zlostavljanje i nevjeru, zbog čega se, tvrdi ona, 1968., pokušala ubiti predoziranjem pilulama Valium.

  Nakon niza gostovanja na albumima drugih izvođača, muzička ikona 1984. objavila je debitantski solo album “Private Dancer”, koji je doživio globalni kritički i komercijalni trijumf – prodao se u više od 20 miliona primjeraka širom svijeta i priskrbio joj tri nagrade Grammy.

  Novi uspjeh Turner je ostvarila ulogom u filmu “Mad Max Beyond Thunderdome” iz 1985.

  Pjevačica je 2013. postala švicarska državljanka, a nedugo nakon toga odrekla se američkog državljanstva.

  Ike i Tina primljeni su u Rock and Roll Kuću slavnih 1991., ona je 2018. dobila nagradu Grammy za životno djelo, a 2021. primljena je u Rock and Roll Kuću slavnih i kao solo izvođačica.

  Nakon turbulentnog braka s Ikeom, Tina je 1986. novu ljubav pronašla s njemačkim muzičkim direktorom Erwinom Bachom (67). Isprva prijatelji, počeli su izlaziti kasnije te godine. U juku 2013., nakon 27-godišnje romantične veze, vjenčali su se na civilnoj ceremoniji u Švicarskoj.

  Pjevačica je u memoarima “My Love Story” iz 2018. otkrila kako je tri sedmice nakon vjenčanja s Bachom doživjela moždani udar nakon kojega je morala ponovno učiti hodati. Godine 2016. dijagnosticiran joj je rak crijeva, a zatim su joj počeli otkazivati bubrezi. Tad joj je suprug spasio život donirajući joj organ. Turner je operaciju presađivanja bubrega imala 7. aprila 2017.

  Pjevačica, koja je tokom karijere objavila devet studijskih albuma, imala je dva biološka sina. Craig Raymond, kojeg je u dobi od 18 godina dobila u vezi s Raymondom Hillom, saksofonistom sastava Kings of Rhythm, počinio je samoubistvo u julu 2018. Drugi sin Ronald Renelle, čiji je otac bio Ike Turner, preminuo je prošle godin, piše Jutarnji list.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje