Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zeničanin na lutnji prati legendarnog Stinga

Svjetski poznati lutnjista i gitarista Edin Karamazov, Zeničanin sa zagrebačkom adresom te hrvatski mandolinista i gitarista Igor Paro i fortepijanista Hrvoje Jugović, upriličili su u Klosterneuburgu nedaleko Beča, koncert za pamćenje.

Izvrsni izvođači, dupkom puna dvorana, obilje emocija, vrhunsko muziciranje na povijesnim instrumentima… Čestitke organizatoru za koncert velikih glazbenih umjetnika dolaze i nakon tjedan dana od njegovog održavanja, sa svih strana, iz Austrije, susjedne Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Naravno, i bravuroznim muzičkim umjetnicima, koji su Austrijancima ponudili impresivni društveni doživljaj.

Magnet koji je privukao mnogobrojnu publiku bio je nedvojbeno Edin Karamazov, jedan od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare, višestruki dobitnik najprestižnijih svjetskih nagrada. Poznat i po tome da na lutnji prati engleskog gitaristu svjetskog glasa Stinga.

No, nakon što je “glmuzičko-istraživački trojac” Karamazov – Paro – Jugović upriličio uzbudljivu i neponovljivu muzičku poslasticu u raznim varijantama, oduševljenju publike nije bilo kraja. Što, nije nikakvo čudo! Jer Edin Karamazov je, kako je stajalo u najavi, “advokat novog, rijetkog ili neobičnog i prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju”. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,