Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žena koja je do 33. godine zaradila milione u muškom svijetu

Preuzmite sliku

Whitney Wolfe Herd je jedna od najmoćnijih preduzetnica u muškom svijetu tehnologije. Ona ima samo 33 godine, a već je uspjela da zaradi milione, zahvaljujući aplikaciji za dating Bumble, koju je stvorila. Njena priča inspiriše i najbolje pokazuje da žene zaista mogu sve.

Whitney Wolfe Herd je 2019. od strane Forbesa proglašena za najmlađu milijarderku na svijetu, koja je sama zaradila svoje bogatstvo. Danas, zbog pada vrijednosti dionica aplikacije Bumble, ona ima „tek“ 940 miliona dolara.

Ova genijalka je pokrenula aplikaciju za dating sa nakon dramatičnog napuštanja Tindera, 2014. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Whitney Wolfe Herd (@whitney)

Tada je tužila svog bivšeg poslodavca za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju, tvrdeći da joj je oduzeta titula suosnivača, a navodi se i da je dobijala prijetnje i uvredljive tekstualne poruke od bivšeg šefa, koji joj je bio i partner.

Slučaj je brzo riješio Tinder, prije nego što je Wolfe Herd sama krenula u preduzetičke vode, potraživši pomoć od ruskog milijardera iz Londona Andreja Andreeva da napravi alternativnu aplikaciju za dating, koja je fokusirana na pružanje bezbjednijeg okruženja ženama. Koncept aplikacije je da samo žene mogu da naprave prvi kontakt, prenosi Zadovoljna.rs.

Borba sa seksizmom

Iako potiče iz bogate porodice, u karijeri je naišla na prepreke sa kojima su mnoge žene susretale u svijetu tehnologije.

Sa samo 22 godine, Wolfe Herd se zaposlila u kompaniji pod nazivom Hatch Labs gde je upoznala Seana Rada i Chrisa Gulczynskog, koji su kasnije postali razvojni tim za Tinder. Izvještava se da je ona osmislila ime i logo aplikacije, kao i da je zaslužna za rast popularnosti Tindera među studentima.

Ona sada zakonski nije u mogućnosti da priča o tome kroz šta je prošla u Tinderu, ali je tužba riješena za preko milion dolara. Sean Rad se povukao sa mjesta generalnog direktora Tindera ubrzo nakon toga, pa se nagađa da ju je on zlostavljao.

Nakon pravne bitke, Whitney se takođe suočila sa žestokim digitalnim nasiljem.

„Bila sam preplavljena mržnjom na internetu, s mnogo agresivnog ponašanja, ljudi koji me prozivaju, zaista bolnim stvarima koje nikada nisam doživjela. Osjećala sam se kao da je čitavo moje samopoštovanje, bilo kakvo samopouzdanje koje sam imala, bilo isisano.

Bilo je mračnih vremena kada sam mislila: ‘Pa, to je to. Neću više imati karijeru. Imam 24 godine, dolazim iz jedne od najpopularnijih svjetskih tehnoloških kompanija, ali internet me mrzi’. Bilo je to užasno vrijeme. Onda sam se jednog jutra probudila i pomislila: ‘Ponovo ću se izgraditi'“, rekla je za Times 2018.

 • Koliko radiš kad si milionerka

  Wolfe Herd se obično budi svakog jutra u 5:15 i odmah počinje da odgovara na mailove.

  Mediji su čak pisali da se budi svaka dva sata tokom noći da bi provjerila prijemno sanduče.

  „Pokušavam da to zaustavim. Nemam odmore. Nemam vikend, nisam živjela kao dvadesetogodišnjakinja otkako sam osnovala Bumble 2014“, priznala je.

  Udala se za teksaškog naftnog nasljednika Michaela Herda na elegantnoj trodnevnoj ceremoniji na italijanskoj obali Amalfi, 2017. godine. Imaju jednog sina.

  Par se prvi put sreo na skijanju u Aspenu 2013. godine, ali ga je Whitney prvi put vidjela na aplikaciji za upoznavanje.

  „Ima lice koje zapamtite“, rekla je za Telegraph.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje