Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog nje je odbio ulogu života i nikad nije prebolio njenu tragičnu smrt

Preuzmite sliku

Toliko ju je volio da je zbog nje odbio ulogu Jamesa Bonda, a ona je zbog njega ostavila supruga.

Otkako je izgubio suprugu Natashu Richardson, irski glumac Liam Neeson često se prisjeća sretnijih dana. Život bez žene koju je obožavao kao da je izgubio boje, a kako se bliži godišnjica njene tragične smrti, 18. marta, kada je podlegla posljedicama pada na skijanju u Quebecu, glumac ponovno proživljava njihovu ljubavnu priču. Tokom nedavnog razgovora za Rolling Stone, čiji je povod prikazivanje u kinima njegovog novog, kriminalističkog filma “Marlowe” u kojem tumači naslovnu ulogu, 70-godišnja zvijezda filma “Zapravo ljubav” sjetila se posebne zgode.

Riječ je o situaciji kada ga je supruga bukvalno ucijenila otkazivanjem vjenčanja prihvati li ulogu Jamesa Bonda u filmu “Golden Eye”. Ispričao je kako su ga producenti uvrstili u uži izbor, što mu je bila velika čast (navodno se pričalo o tome da bi doista mogao dobiti tu ulogu), ali Natashi Richardson nije se svidjela ideja da njen voljeni postane agent 007, prenosi Gloria.

 • “Morao sam izabrati šta mi je važnije, uloga ili naše vjenčanje? Rekla mi je: ‘Ako ćeš glumiti Jamesa Bonda, nećemo se vjenčati‘. Razmišljala je o svim tim prekrasnim djevojkama s kojima bih sarađivao na tom setu, siguran sam da se njena odluka temeljila na tom detalju,” ispričao je Neeson kroz smijeh. Dodao je da ga je “pritiskala” dok su bili na snimanju filma “Nell” s Jodie Foster sve dok joj nije obećao da će odbiti ulogu Bonda. Naposljetku je ponudu svih filmskih ponuda dobio drugi Irac, Pierce Brosnan, a Liam Neeson oženio je doista posebnu ženu.

  Svadbu su organizovali u julu 1994., na imanju u državi New York koje su kupili nedugo prije razmjene bračnih zavjeta. Natasha Richardson, članica moćne glumačke dinastije – majka joj je britanska diva Vanessa Redgrave, otac Tony bio je engleski pozorišni i filmski režiser i producent, a sestra Joely Richardson uspješna je glumica – zapanjila je supruga na svadbi u tolikoj mjeri da nije mogao povjerovati kakav je sretnik. Dala mu je poseban, kako je tada rekla, nematerijalni svadbeni dar. Otpjevala mu je Van Morrisonovu pjesmu “Crazy Love”, a kako do tada baš nije često pjevala pred hrpom uzvanika, pobrinula se da njenoj izvedbi nema mana.

  “Iza mojih leđa, Natasha je odlazila na časove pjevanja. Nakon vjenčane ceremonije išli smo slaviti, a ona je zgrabila mikrofon i zapjevala”, ispričao je glumac.

  Priča para koja nalikuje filmu, započela je 1993., zahvaljujući predstavi “Anna Christie” na Broadwayu. U to je vrijeme Natasha Richardson bila udata za producenta Roberta Foxa, no hemija s Liamom Neesonom bila je tolika da je svima u castu predstave bilo jasno da njihova avantura neće završiti nakon premijere. Iako je glumica poznata po ulozi u filmu “Sluškinjina priča” iz 1990., vezu s Neesonom nazvala “lošim tajmingom” i trudila se prikazati svoj razvod od Roberta Foxa kao završetak braka koji i bez njene afere dugo nije funkcionisao, malo ko joj je povjerovao.

  Liam Neeson je poslije predstave “Anna Christie” otišao na set filma “Schindlerova lista” u Poljsku, a Natasha Richardson otišla je za njim. Dobila je, naime, njegovu naoko nedužnu rođendansku čestitku, prelomila odluku u sebi i pojavila se na njegovom setu, piše Huffington Post. Više se nisu razdvajali. Nedugo potom su se vjenčali i postali roditelji, starijeg sina Michaela dobili su 1995., a godinu kasnije stigao im je i sin Daniel.

  Imali su predivan život koji bi bez problema mogao postati film čiji kraj, na žalost, izaziva suze.

 • Tragedija se dogodila na skijanju početkom marta 2009.u Québecu u Kanadi. Glumica se spuštala niz početničku stazu sa starijim sinom, pala i ozlijedila glavu. Nije imala kacigu, no ustala je i lakonski rekla da joj nije ništa. Vjeruje se da je na licu mjesta odbila ljekarsku pomoć. Kad je njen suprug 2014., za emisiju “60 minuta” ispričao televizijskom novinaru Andersonu Cooperu šta se dogodilo, otkrio je: “Rekla je: ‘Dragi, prevrnula sam se u snijegu‘”. Kasnije joj je pozlilo i završila je u bolnici u Montrealu, a kad je situacija postala jako ozbiljna, prebačena u New York.

  Prije nego što je utonula u komu iz koje se više nije probudila, suprug se ušunjao k njoj i šapnuo da je voli. “Bio je to kraj. Dugo mi je trebalo nastaviti dalje”, rekao je.

  Pokušao je ponovno voljeti. Nedugo nakon smrti supruge, bio je u vezi sa spisateljicom Freyom St. Johnston, međutim, nova odabranica nije se mirila sa životom u sjeni žene koje više nema pa su prije jedanaest godina prekinuli. Glumac je u februaru prošle godine izjavio da se zaljubio na setu filma “Blacklight” u Australiji, ali dotična nije slobodna, pa od veze nije ispalo ništa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,