Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žbanić policiji prijavila prijetnje smrću, upućene sa Facebook profila Zahiragića

Preuzmite sliku

Nakon što je politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo javno rekao da će dati nagradu od 10.000 KM onome ko mu dostavi relevantan podatak koji potvrđuje da je u Sarajevu tokom rata ubijeno 1.601 dijete, javila se poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Njena reakcija također je proizvela mnoge reakcije, a došlo je i do prijetnji koje je Žbanić morala prijaviti sarajevskoj policiji.

“Poštovani, želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućena sa FB profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Gospodin Zahriragić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč.

U prilogu su dva screenshota:

Hasan Latić traži da se svo četvero ubijemo po hitnom postupku a Mirnes Tokić poručuje da metak nije skup. Hiljade ljudi lajkuje ovaj post. Zastupnik Zahiragić ima moć da ove ljude pokrene. Smatram da je moja sigurnost ugrožena!

Razlog ovog zlostavljanja je to što sam prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu. Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko 3 FB profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje. Molim vas da me zaštitite”, poručila je Žbanić.

Podsjetimo, nakon komentara Puhala, bh. rediteljica je, između ostalog, napisala:

“Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulica! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje