Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je preko noći nestala, i šta radi sada pjevačica Nelly Furtado?

Preuzmite sliku

Pjevačica i kantautorica Nelly Furtado danas proslavlja svoj 43. rođendan.

Furtado je rođena 2. decembra 1978. godine u gradu Victoria, u Britanskoj Kolumbiji (jednoj od deset kanadskih pokrajina).

Njeni roditelji, Antonio Hose Furtado i Maria Manuela Furtado, vode porijeklo sa ostrva Sv. Migel (Azori), ali su kasne 1960-te morali da emigriraju u Kanadu.

Pjevačica Nelly Furtado često je isticala svoje portugalsko porijeklo, a samo sa četiri godine počela je i da pjeva na ovom jeziku.

 • Svjetsku slavu stekla je hitovima iz ranih 2000-ih koji se i dalje nostalgično okreću na mnogim pojedinačnim playlistama – “I'm Like A Bird”, “Promiscuous” i legendarni “Maneater”.

  Međutim, nakon što je preko pet godina držala zavidno mjesto svjetski popularne pjevačice i nakon što je bila pri vrhu svih muzičkih lista, odjednom je nestala “preko noći”.

  Zašto je isparila preko noći?

  Kanadska pjevačica je napustila svoju muzičku karijeru, ali i svjetsku slavu, jer je, kako kaže, doživjela nervni slom 2006. godine.

  “Imala sam nervni slom na sceni”, rekla je kasnije za “Daily Mail” 2017. godine.

  “Bila sam na ‘Loose’ turneji sa svojom kćerkom. Bila sam, ujedno, i majka i pjevačica na putu”, dodala je.

  Onda je tokom jednog nastupa na turneji, izašla na scenu i shvatila da je pod velikim stresom, a pritisak je bio prevelik.

  “Zapravo sam plakala dok sam pjevala dvije pesme. Tada sam odlučila da ću da uzmem odmor od muzike i da ću da se vratim kući. Tek kad sam, zapravo, ušla u svoj dom shvatila sam da je moja porodica sve što mi treba“, rekla je u inrevjuu za “Daily Mail” 2017. godine.

 • Istakla je da je previše “pucala visoko”, te da nije shvatila sa kolikim stresom se bori. Priznala je da jednostavno nije mogla više da izdrži pritisak slave, ali i potencijalno blistave karijere, prenosi Super žena.

  “Bilo je previše za tako kratko vrijeme”, dodajući: “Nakon dvije godine intezivnih turneja i koncerata, provela bih sate u svom domu u Los Angelesu, posmatrajući pod”.

  Iste te godine, kada je dala intervju za “Daily Mail”, 2017. objavila je samostalni album “The Ride”, ali nije dobro prošao.

  Uspjela je da proda samo 1.814 primjeraka širom Amerike.

  Gdje je sada Nelly Furtado?

  Nakon što je bezuspješno pokušala da se vrati na muzičku scenu album “The Ride”, kanadska pjevačica je ubrzo shvatila da ne pliva više u muzičkim vodama, bolje rečeno, u novim trendovima, te da ne želi da mijenja svoj lični izraz radi potencijalne slave.

  Odlučila je da pokrene sopstvenu izdavačku kuću, jer, kako kaže, želi da pomogne mladim umjetnicima da imaju sva prava nad svojim pjesmama.

  Tim povodom za magazin “Forbes” izjavila da je zadovoljna krajnjim ishodom svoje profesionalne karijere.

  “Trenutak kad sam osnovala svoju sopstvenu izdavačku kuću je bio ključan za mene, jer sam se konačno osjetila da posjedujem svoje pjesme”, zaključila je ona.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,