Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaboravite Pedeset nijansi sive: Priča o ‘prljavoj vojvotkinji’ koja je prevarila muža s 88 muškaraca je nenadmašiva

Preuzmite sliku

BBC-jeva mini serija o razvodu Margaret Campbell i njezinog supruga Ian Douglas Campbella čiji nedavno objavljeni trailer najavljuje početak prikazivanja 26. decembra, zasjenit će “Krunu”.

 • Ko je pomislio da je Netflixova serija “Kruna” vrhunac sočnih zapleta, intriga i bračnih prevara u britanskom visokom društvu, jako se prevario. Najbolje tek slijedi, riječ je o mini seriji “Vrlo britanski skandal” s Claire Foy u glavnoj ulozi, piše britanski magazin Tatler.

  Riječ je o prvoklasnoj seznaciji čiji je sadržaj u tolikoj mjeri intrigantan na najintimniji mogući način (“Pedeset nijansi sive” prema ovome nije ništa), a najavljuje je nedavno objavljen trailer.

  Ne, nije riječ o Wallis Simpson. Žena zbog koje je britanski kralj Edvard VIII. abdicirao majči je kašalj u usporedbi s Margaret Campbell, vojvotkinjom od Argylla, najvećom femme fatale u krugovima visokog engleskog plemstva iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

 • Plemkinju koja se, navodno, proslavila uzrečicom: “Idi u krevet rano i često” – pritom nije mislila na uobičajeni počinak – tumači Clarie Foy (37). Čini se kako je, nakon uloge britanske kraljice Elizabete II. iz mlađih dana u seriji “Kruna”, engleska glumica jedva dočekala ulogu punokrvne, ozloglašene, “prljave vojvotkinje” – kako su njezin lik u seriji ni malo gospodski etiketirale naslovnice britanskih novina. Naime, Margaret Campbell ondje je dospjela zbog razvoda od trećeg supruga, Iana Douglasa Campbella, 11. vojvode od Argylla.

  Skandalozni dokazi

  Vjenčali su se u martu 1951., a skandalozan razvod pokrenut je 1963. godine. Ukratko, suprug je dok je Margaret bila na putu, provalio u njezin sef u kojem je čuvala uspomene na ljubavne avanture i predočio ih kao dokaz na sudu.

  Javnost je tako doznala za više od 80 ljubavnika s kojima mu je pustopašna vojvotkinja “nabila rogove”, a među njima bila su i dva ministra u vladi te tri člana kraljevske porodice.

 • Njihova brakorazvodna parnica postala je “majka” kasnijih holivudskih razvoda tokom kojih se na sudu iznosilo sve što je moglo diskreditirati protivničku stranu, koliko god materijal bio skandaloznan. Ulogu vojvode tumači engleski glumac Paul Bettany (50): premda je javnost simpatizirala njegov lik, žalili su ga jer je bio siroti rogonja, no pokazalo se da ni on nije “nevinašce”.

  Njegova specijalnost bilo je krivotvorenje kupoprodajnih ugovora kako bi prigrabio financijsku korist, no to je već druga priča…

  Serija se većim dijelom bavi onim što je vojvoda od Argylla pronašao u ženinom sefu: među dokaznim materijalom nalazila se fotografija Margaret Campbell na kojoj nosi samo omiljenu trorednu bisernu ogrlicu, a uz nju je drugi muškarac. Bilo je ondje i ne baš čednih fotografija vojvotkinje s muškarcem čije se lice nije vidjelo, ali se nagađalo da je riječ o ministru obrane Duncanu Sandysu, zetu Winstona Churchilla, koji je smjesta ponudio ostavku.

 • Koliko je poznato, vojvoda od Argylla sumnjičio je suprugu za aferu sa 88 muškaraca dok su bili u braku. Sudija koji ih je razveo – lord Wheatley, rekao je da je na temelju predočenih dokaza vojvotkinja od Argylla “bila potpuno promiskuitetna žena čiji je seksualni apetit mogao zadovoljiti samo određeni broj muškaraca”.

  Mizoginija u Britaniji

  No, da li je doista bilo tako? Serija će, piše Tatler, pokušati proniknuti u društvene i historijske okolnosti koje su definirale razvod i opisati političku klimu Velike Britanije tog doba. Kroz like vojvotkinje od Argylla serija će razotkriti mizoginiju protiv koje se ta žena morala boriti dok se paralelno nosila s izdajom na više frontova, od prodice do najbližih prijatelja. Na malom ekranu nećemo pratiti samo vojvotkinjin slučaj te njegovu pozadinu, već će biti riječi i o institucionalnoj mizoginiji u Britaniji u poslijeratnom razdoblju.

 • – Osjećala sam vrlo snažnu povezanost s Margaret koja je tokom razvoda kažnjena jer je bila žena. Bila je uočljiva, odbila se predati, preuzeti ulogu “dobre djevojke” i otići tiho. Ova drama je moja počast njoj – kaže Sarah Phelps, autorica scenarija BBC-jeve serije od tri epizode, čiji je koproducent Amazon Studios. Emitiranje počinje 26. decembra na BBC One, piše Variety, a moći će se pogledati i kao boxset na BBC iPlayeru. Iduće godine serija stiže na Amazon Prime Video. Pitanje je samo zašto su, uz obilje izvanrednog materijala, snimljene samo tri epizode?

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje