Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Voditeljica čija je šutnja odjeknula: “Kratkoročnu solidarnost brzo će poklopiti drugi medijski sadržaji”

Preuzmite sliku

Beogradska voditeljica Jelena Obućina nakon otkrića slučaja „Aleksić“ također je jedna od ličnosti koja je oduševila većinu građana na Balkanu.

Nakon što je gledatelje pozdravila sa „dobra večer“, emisiju koju vodi na Newsmax Adria “Pregled dana”, počela je šutnjom od 15-ak sekundi. Zatim je podsjetila na brojne događaje, nepravde, laži i obmane o kojima su građani šutjeli, ne podignuvši glas. Povod je lavina koju je pokrenula Milena Radulović svjedočenjem protiv „uglednog“ učitelja glume Miroslava Mike Aleksića o dugogodišnjem seksualnom zlostavljanju koje je trpjela.

Treba li išta slikovitije

– Mi šutimo kada ne bismo smjeli. I zato nemojte nikada više pitati žrtve zašto su šutjele? Nemate pravo, nego ih podržite da progovore kad god da su spremne – poručila je Obućina.

U razgovoru za Azru voditeljica kaže kako na potez mladih glumica da objelodane seksualno zlostavljanje koje su trpjele od pedagoga i profesora glume Miroslava Mike Aleksića, gleda upravo kao na „hrabrost koja je pokrenula lavinu“.

 • – Riječ je o čovjeku koji je 30 godina radio kao “pedagog” i time je ova priča još strašnija. Sada te djevojke zaslužuju svaku podršku, ali mediji su lešinari i sad će se pojavljivati detalji iz istrage i to je dokaz da ništa, ama ništa nije sveto niti iznad profita u našim nesrećnim društvima. O žrtvama ne mislimo, a sistem nam je ustrojen tako da one iznova i iznova budu ponižavane. Pa djeca u slučaju „Pahomije“ su svjedočila po 11 puta. Treba li išta slikovitije reći – podsjetila je Obućina za naš list na slučaj kada je vranjski episkop Srpske pravoslavne crkve optužen za seksualno zlostavljanje dječaka. Nakon nekoliko godina suđenja, u dva od četiri predmeta nastupila je apsolutna zastarjelost, dok je u preostala dva oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza. Bio je optužen za pedofiliju.

  Šta je reklo uredništvo

  Jelena Obućina ipak kaže kako nije očekivala da će njena šutnja na početku emisije regionalno toliko „odjeknuti“.

  – Mislim da sam imala i boljih uvoda u „Pregled dana“, ali je ovaj pogodio suštinu šire od Srbije. Hrvatski, bosanski, crnogorski mediji, svi su prenijeli. Jer matrica društava je ista. Mi svi šutimo na sve nepravde, na lopovluke, na ponižavanja kad je riječ o našim poslovima, na evidentnu korupciju, a za žrtve nemamo razumijevanja. To je neko morao da kaže tako da svi čuju. A kako? Pa šutnjom – konstatira. Na naše pitanje je li ovakav uvod u emisiju bio dogovoren s uredništvom otkriva da su samo imali različite ideje.

 • – Od toga da šutim puni minut do toga da šutim tri sekunde. Ja mislim da je ovo bila prava mjera – odgovara Jelena Obućina.

  Nažalost, uvjerena je da će i ovaj slučaj na kraju biti samo bura koja će uskoro utihnuti.

  – Kratkoročnu solidarnost poklopit će brzo drugi medijski sadržaji – zaključuje Obućina.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje