Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vatrogasac je otkrio posljednje riječi princeze Diane nakon što je nastradala u teškoj nesreći

Preuzmite sliku

Bivši šef Scotland Yarda John Stevens otkrio je kako je tokom istrage o automobilskoj nesreći, zbog koje je poginula princeza Diana, morao ispitati i princa Charlesa (72). Postojale su sumnje da je nesreća mogla biti planirana, a na to je naslutila Dianina bilješka iz 1995. godine.

– Moj suprug planira automobilsku “nesreću”, neispravnost kočnica i ozbiljnu povredu glave – napisala je Diana, koja je sumnjala da Charles to želi napraviti kako bi mogao oženiti bivšu dadilju princa Williama (39) i princa Harryja (36).

Javnost je saznala za tu optužbu do 2003., šest godina nakon što je Diana preminula. Stevens je izjavio kako je morao ispitati i Charlesa tokom svoje trogodišnje istrage o Dianinoj smrti, jer su ga tamo odveli dokazi. Rekao je kako Charlesa nisu ispitivali kao osumnjičenika, nego kao potencijalnog svjedoka.

Mercedes u kojem se Diana vozila te noći zabio se u tunelu u Parizu te su njen dečko Dodi Al Fayed i Henry Paul bili proglašeni mrtvima na mjestu. Uprkos hitnoj operaciji, njeno se stanje rapidno pogoršalo i Diana je preminula kasnije u jednoj pariškoj bolnici.

  • Sada, gotovo 24 godine nakon tragedije, Daily Mailu obratio se i Xavier Gourmelon, vatrogasac koji je među prvima bio na sceni nesreće. Ispričao je kako isprava nije shvatio da pomaže Lady Di i da mu se činilo kao da je s njom sve u redu, ali je rekao da se ne može vjerovati tome što se vidi.

    – Na engleskom je rekla ‘O moj Bože, šta se dogodilo?’. Mogao sam to razumjeti, pa sam je pokušao smiriti, primio sam njenu ruku – ispričao je Gourmelon zadnje riječi princeze.

    Nakon što  je izvadio iz automobila, Diana je prebačena u hitna kola i zatim u bolnicu, gdje je ubrzo preminula zbog svojih povreda.

    Istraga Scotland Yarda utvrdila je kako je nesreća uzrokovana neopreznom vožnjom, a putnici su poginuli zbog nenošenja pojaseva. Tako je Charles i službeno oslobođen od svih sumnji, ali to nije spriječilo ljude da nastave vjerovati kako je kraljevska porodica iza Dianine smrti. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje