Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Upitna budućnost Exita ???

exit-festival
Preuzmite sliku

Poslije najave Ministarstva kulture i informisanja da više neće finansirati Exit, jer je navodno kao najpopularniji muzički festival sposoban da se sam finansira, osnivači ovog festivala kažu da su se i do sada teško izborili za partnerstvo sa državom, a ističu da je ovakva odluka pogubna.

exit-festival

Pogubna je, naravno. Ali, mnogo je pogubnije što se tako ozbiljne odluke donose na prečac i bez ikakvog znanja o onome o čemu se odlučuje. Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo ko mogao da sanja. Promenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas niko nije ni nazvao da popričamo. Da nas recimo pita – OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete“, kaže Bojan Bošković, koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na mjesto generalnog menadžera festivala.

On kaže da se tako se ne ponašaju ni vlade mnogo većih zemalja bogatih resursima i potencijalima. Bojan Bošković dodaje kako je predložio da se napravi godina pauze kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu, ali to nisu prihvatili ostali vlasnici brenda, pa je on odlučio da podnese ostavku.

Po nezavisnim istraživanjima, u ovdašnju ekonomiju se zahvaljujući Exitu ulije od 15 do 25 miliona evra. U prvoj godini krize broj turista je pao u svim zemljama Evrope osim u Srbiji zahvaljujući pre svega Exitu. Ali, vlada zna svoje prioritete, pretpostavljam. U Novom Sadu je resor kulture dobila ekstremna desnica, a sumnjam da se mi uklapamo u njihovu idealnu sliku grada“, prenosi 24sata.hr

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: