Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnička instalacija Tuzlanke Edine Selesković “Think Freedom” stiže u Zagreb

Preuzmite sliku

Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu će narednih mjesec dana biti domaćin jedinstvenoj, unikatnoj instalaciji koja povezuje suvremenu umjetnost sa publikom, nove generacije sa kreativnošću, ljude i gradove.

Umjetnička instalacija Think Freedom, američko-bosanske umjetnice Edine Selesković, inicirana je 2015. godine u Sarajevu, kada je postavku publika po prvi puta vidjela u sarajevskoj Vijećnici. Prva fotografija ove instalacije objavljena je kao Global Image of the Day of strane Associated Press-a, a prva Think Freedom skulptura koja je otputovala iz Sarajeva je poklonjena papi Franji od strane Vatikanske ambasade u BiH. Tako je počela i Think Freedom turneja koja je do sada gostovala u 7 gradova regije. U sljedećih dvije godine ona će putovati Europom, potom Južnom Amerikom, Azijom i Australijom, da bi svoju finalnu postavku imala u New Yorku.

Od 19.06. do 22.07. građani i posjetitelji grada Zagreba će imati priliku vidjeti ovaj impresivni projekat koji objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, pisanu riječ, ali i nove tehnologije sa misijom da spaja publiku sa jedinstvenom snagom savremene umjetnosti. U suradnji sa Društvom arhitekata Zagreb, Edina je okupila zagrebačke studente koji su dizajnirali instalaciju i zajedno sa svim studentima dosadašnjih gradova domaćina šalju svoju poruku slobode u svijet.

Instalacija THINK FREEDOM uveliko je postala prepoznatljiva zbog karakteristične postavke koja je napravljena od isprepletenih metalnih traka koje predstavljaju ispružene ruke koje se spajaju ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljiv oblik ptice. Svaka od skulptura nastala je uz pomoć mladih ljudi iz cijelog svijeta koji su na njih ispisali snažne poruke mira i, zajedno sa idejnim tvorcem ovog globalnog projekta, poslali poruku da gledaju ka naprijed, u svijetlu i bolju budućnost.
Selesković je svjetski priznata umjetnica koja u svojoj bogatoj biografiji bilježi velike uspjehe, nižući brojne nagrade za svoj vrijedni rad. Prepoznatljivo je lice na međunarodnoj umjetničkoj sceni, a svrstana je među najuticajnije umjetnice u Sjedinjenim američkim državama.

Ova instalacija je nadahnuće mladim ljudima da razmišljaju pozitivno o budućnosti, da budu dio savremene umjetničke scene i da se njome povežu sa učenicima iz cijelog svijeta stvarajući neraskidivu vezu i zajedništvo.

Otvorenje instalacije Think Freedom će se održati u prestižnoj zagrebačkoj Galeriji Klovićevih dvora 19. juna u 20 sati. Publika će imati priliku posjetiti instalaciju sve do 22. jula, a da Zagreb bude jedna od stanica na ovom velikom putovanju omogućila je značajna suradnja sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba i gradom Zagrebom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,