Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina je pobjednik Eurosonga, Konstrakta završila na petom mjestu

Preuzmite sliku

Ukrajina je pobjednik 66. Eurosonga – Evrovizije koji je održan u dvorani PalaOlimpico u italijanskom Torinu.

Pobjednik je odlučen na osnovu glasova stručnog žirija i glasova publike. Nakon glasova žirija prva je bila Velika Britanija, ali su se prebrojani i glasovi publike pobjedu je odnijela Ukrajina.

Ukrajinci “Calush Orchestre” predstavili su se s pjesmom “Stefania“. Dvorana ih je cijelo vrijeme gromoglasno bodrila, a pjesmu su izveli na ukrajinskom jeziku.

U finalnoj večeri nastupili su predstavnici 25 zemalja  – Češke, Rumunije, Portugala, Finske, Švicarske, Francuske, Norveške, Armenije, Italije, Španije, Nizozemske, Ukrajine, Njemačke, Litvanije, Azerbajdžana, Belgije, Grčke, Islanda, Moldavije, Švedske, Australije, Velike Britanije, Poljske, Srbije i Estonije.

Ove godine finale je proteklo bez Rusije nakon što je Evropska radiodifuzijska unija (EBU) u februaru objavila da na ovogodišnjem izdanju Evrovizije ne može nastupiti nijedan ruski izvođač, kao ni Bjelorusije, bliskog saveznika Moskve.

Bosna i Hercegovina ni ove godine nije imala predstavnika na Eurosongu. Eurosong u sali PalaOlimpico pratilo je oko 11.000 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,