Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U novim epizodama “La Casa de Papel” pominju se Stari most u Mostaru i sarajevska Vijećnica

Preuzmite sliku

U trećoj epizodi posljednje, pete sezone serije “La Casa de Papel” u jednoj sceni pukovnik Tamayo pominje Bosnu i Hercegovinu, tačnije referencu na rat i rušenje Starog mosta i paljenje sarajevske Vijećnice.

Kako se peta sezona nastavlja na dešavanja iz prethodne sezone gdje je ekipa pljačkaša zatvorena u španskoj banci i drži taoce, španska policija i vojska pokušavaju naći način za ulazak u zgradu.

Tokom razmatranja planova, pukovnik Tamayo i inspektor Angel Rubio dolaze u sukob oko odabira ulaska preko krova.

Dok Gandia, tjelohranitelj guvernera Centralne banke, i poručnik Sagasta predlažu napad preko krova, koji podrazumijeva i njegovo uništavanje, Rubio se pobunio kazavši da je krov dio kulturne baštine i da je izgrađen u 18. stoljeću tokom Španskog građanskog rata.

Na ovu izjavu Tamayo mu je oštro odgovorio upotrijebivši Bosnu i Hercegovinu i događaje iz rata kao referencu, kazavši: “Misliš li da je neko u Bosni rekao ‘Nemojte raznijeti most u Mostaru, star je?!’. Ne! I eno ga, obnovljen je. I sarajevska biblioteka (Vijećnica).

Te je nastavio u istom tonu: “U svjetskom ratu Berlin je gorio, ali nisu rekli: ‘Ne bombardujte ovo naselje, lijepo je’.”

Nakon ovoga rasprave više nije bilo, a vojnici su uz smijeh prihvatili odluku da će ipak krov dići u vazduh i tako ući i pokušati zaustaviti pljačkaše “skrivene” pod maskom Dalija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje