Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanka Andreja Pejić promijenila je spol prije osam godina, pokorila modni svijet, a danas i glumi

Preuzmite sliku

Od samih početaka nosila je muške i ženske revije Jeana Paula Gaultiera. Nosila je i odjeću Marca Jacobsa, Rafa Simonsa, Paula Smitha i mnogih drugih

Bosanskohercegovačka manekenka Andreja Pejić (31) pokorila je modni svijet još i prije nego što je 2014. godine odlučila promijeniti spol, a i danas niže uspjehe na modnom, ali i glumačkom polju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreja Pejic (@andrejapejic)

Andreja je rođena kao Andrej 1991. godine u Tuzli, a roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njezina rođenja. Nju i brata Igora odgajale su majka i baka. Njenu rodnu Bosnu i Hercegovinu tada je pogodio rat. Prvo je s porodicom bila u izbjegličkom kampu u Srbiji, a zatim se porodica zbog vlastite sigurnosti 2000. godine preselila u Australiju.

U svijet mode je ušla kada ju je modni agent primijetio u jednom lancu brze hrane u Melbourneu gdje je radila nakon što je završila školu. Slavni svjetski dizajneri tada su se počeli otimati oko nje. Angažmana je bilo na pretek, a od samih početaka nosila je muške i ženske revije Jeana Paula Gaultiera. Nosila je i odjeću Marca Jacobsa, Rafa Simonsa, Paula Smitha i mnogih drugih.

  • Na naslovnicama svjetskih medija našla se 2003. godine nakon što je objavila vijest o promjeni spola i otvoreno progovorila o toj temi.

    – Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka – izjavila je u intervjuu za Vogue, a godinu dana kasnije podvrgnula se zahvatu i kaže da zbog te odluke ne žali.

  • Andreja je i prvi transrodni model koji je sudjelovao u kampanji za donje rublje ‘Bonds’.

  • Osim raznih modnih uspjeha, Andreja se ostvarila i u glumačkom svijetu. Zadnju ulogu imala je u filmu ‘Dalíland’. Radi se o filmu o braku Salvadora Dalija i njegove supruge Gale. Pejić je utjelovila francusku pjevačicu Amandu Lear, Dalijevu blisku prijateljicu, koja mu je i 15 godina bila muza, a film je ovog augusta predstavljen na Filmskom festivalu u Torontu.

  • Zbog svoje transrodnosti Andreja je stekla velik obožavatelja i na Instagramu je prati više od 450 hiljada ljudi. U zadnje vrijeme često objavljuje kratke videe, a obožavatelji su primijetili i da je Andreja postala brineta.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,