Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlak Igor Skvarica voditelj ceremonije otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala

Preuzmite sliku

Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bh. glumcu Igoru Skvarici.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bh. filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.

Igor Skvarica, rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji tako i inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo.

Igrao je u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55 kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na velikom platnu debituje pojavljivanjem u dugometražnom filmu “Čefurji raus” Gorana Vojnovića, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima “Sa mamom” Faruka Lončarevića, “Tužilac, branilac, otac i sin” Iglike Triffonove te “Fearing in Sarajevo” Christophera Peditta koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.

Među brojnim ulogama u kratkim filmovima ističu se one u filmovima “The sign” Elene Veninove i Yone Rozenkiera koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, “Jama” Albana Ukaja, uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te “Dah” Ermina Brave, dobitnika Srca Sarajeva za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji “Legends” (Fox/TNT), dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitcomu “Konak kod Hilmije”.

Inače, 25. izdanje Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. avgusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje