Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tužbe pljušte sa svih strana: Omiljen je među slavnim zvijezdama, a kada se restoran zatvori postaje diktator

Nusret Gökçe vjerovatno je ime koje nikad u životu niste čuli, ali zato dobro znate ko je Salt Bae. Turski kuhar postao je internet zvijezda zbog jednog videa u kojem vrlo ekspresivno soli komad mesa i danas je pravi celebrity.

Otad mu je posao ozbiljno krenuo. Danas je vlasnik lanca restorana, a svjetski celebovi bore se za rezervaciju kako bi jeli kod njega i snimili selfie. Među onima koji su to napravili su Beckhamovi, Roger Federer, Bruce Willis, DJ Khaled, Neymar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

Gökçe je inače rođen u siromašnoj kurdskoj porodici u Turskoj, a zbog loše finansijske situacije već u 6. razredu morao je napustiti školu i zaposliti se u mesnici kao pomoćnik.

Svoj prvi restoran otvorio je 2010. godine u Istanbulu, a prije toga putovao je po Argentini i SAD-u tri godine i uglavnom radio u restoranima volonterski jer je htio naučiti sve što može o gastronomiji, kuhanju i vođenju restorana.

Danas ima Nusr-Et restorane u Dubaiju, New Yorku, Londonu, Miamiju, Mikonosu, Abu Dhabiju

Video nazvan “Ottoman Steak” postao je viralan 2017. godine, a objavljen je na Twitteru njegovog lanca restorana.

Iako je praktično odmah postao slavan, gastro kritičari nisu oduševljeni njegovom hranom, koju nazivaju neimpresivnom i precijenjenom.

Kritikovali su ga i jer se slikao kraj fotografije Fidela Castra, kao i jer se družio s venezuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom koji je posjetio njegov restoran.

No, Salt Bae nedavno se našao i u pravnim problemima nakon što su ga četiri konobara tužila jer im je dao otkaz, i to navodno zato što su pitali kako se obračunavaju napojnice.

  • Naime, četiri konobara iz njegovog njujorškog restorana pitali su šefove na koji način se raspodjeljuju napojnice jer ta informacija nije bila na sedmičnim platnim listama, a prema zakonima je morala biti. Nakon toga dobili su otkaz te tužili lanac restorana. Salt Bae odlučio se nagoditi s njima i isplatiti im 230.000 dolara.

    Konobari su slavnog kuhara optužili da je diktator.

    “Uopće ne poštuje lokalne zakone. Na ovaj način pokušava sakriti svoju autoritarnu, diktatorsku stranu. Uvjeren je da je Tony Montana iz filma ‘Scarface’. Tako se i ponaša prema svojim radnicima, ponižava nas i vrijeđa”, rekao je jedan od konobara koji su ga tužili, a kuharovi njegovi advokati sve negiraju. (100posto.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje