Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trinaest godina od smrti Tošeta Proeskog: Soba u kojoj je spavao još uvijek je netaknuta

Preuzmite sliku

Na današnji dan 2007. godine makedonski pjevač Toše Proeski poginuo je na autocesti kod Nove Gradiške u 26. godini.

Smrt mladog pjevača zavila je Balkan u crno, a 13 godina kasnije uspomena na pjevača anđeoskog glasa još uvijek živi.

Prošle godine je počela izgradnja njegove grobnice, a iz Kruševa sada napokon stižu dobre vijesti i konačno se rješava bolno pitanje – završava se Tošetova vječna kuća, dostojno mjesto na kojem će počivati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Toše Proeski Official (@toseproeski_)

“Vječno počivalište pop-ikone i našeg sugrađanina Tošeta Proeskog bilo je neostvareni san mnogih fanova i posjetitelja Kruševa. Naš cilj je bio izgradnja tog vječnog doma, a to znači puno za našu općinu i za našu državu. Toše Todor Proeski je pop-ikona ne samo u Kruševu, on je ambasador Kruševa, ambasador naše zemlje i on je pokazivao kako treba čuvati i braniti našu zemlju”, rekao je gradonačelnik Kruševa Tome Hristoski.

Obnavlja se i manastir koji je Toše pomagao u izgradnji i u kojem je često i spavao.

Soba u kojoj je Toše spavao – netaknuta je. Sto metara dalje stoji križ, postavljen u Tošinu čast.

Sjećanje na pjevača čuvaju obožavatelji u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i kolege.

Tony Cetinski se povodom ove bolne godišnjice oglasio na svom Instagram profilu.

“Trinaest dugih godina. Sutra negdje u ovo vrijeme napustio si nas fizički, ali samo fizički, brate moj. Ne mogu vjerovati koliko i dan-danas nedostaješ i koliko nam je još uvijek teško što si prerano otišao“, napisao je Tony.

“Život stvarno nije fer. Pitaš me gdje sam i šta radim? Plačem, da plačem… Na putu naravno i odvratna je kiša, ali tvoj osmijeh je nada. Biće sve u redu dok imamo tebe koji nas čuva svojom prisutnošću, pjesmama i svemu dobrim i plemenitim što si ostavio na ovoj planeti. Ti si anđeo dobrote. Znam da nas čuvaš kao što i ti moraš znati da si uvijek u našim molitvama. Voli te brat”, napisao je između ostalog Tony.

U Zagrebu će biti danas otvorena kapelica na Rokovom perivoju. Svi kojima Toše nešto znači i nose ga u srcu mogu doći od 17 do 18 sati i upaliti svijeću za njegovu dušu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,