Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan: Osvajao je glasom i prekrasnim osmijehom, krasila ga je skromnost

Preuzmite sliku

Toše nas je prerano napustio, ali je iza sebe ostavio bogatu muzičku riznicu. Veliki čovjek i humanista, tek je mali dio svega onoga što je Toše bio za života. Mladića koji je osvajao prekrasnim osmijehom prije svega krasila je skromnost, a uvijek je isticao da je ljubav ono što treba pokretati ljude

Fanovi i prijatelji širom regije i šire, na današnji dan, 25. januara, prisjećaju se svog omiljenog pjevača, makedonskog slavuja Tošeta Proeskog. Da je živ, Toše bi danas proslavio svoj 42. rođendan.

Nažalost, sudbina je zapisala drugačije. U dobi od samo 26 godina Toše nas je prerano napustio, ali je iza sebe ostavio veoma bogatu muzičku riznicu. Veliki čovjek i humanista tek je mali dio svega onoga što je Toše bio za života. Mladića koji je osvajao prekrasnim osmijehom prije svega krasila je skromnost, a uvijek je isticao da je ljubav ono što treba pokretati ljude. U cijeloj regiji nema kolege muzičara koji za pjevača nije imao uvijek samo riječi hvale. Tošetoveriječi: “Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome” i danas žive u svima onima koji su poznavali ovog velikog muzičara, ali i u onima koji nisu imali tu prigodu. Za brojne obožavatelje Toše Proeskog, vrijeme je stalo 2007. godine, ali balkanski princ i dalje živi kroz svoje pjesme i djela.

Toše je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Ljubav prema muzici naslijedio je od roditelja, a cijelog života aktivno se obrazovao. Do diplome na skopskoj Muzičkoj akademiji dijelila su ga dva ispita, no prekinula ga je prerana smrt. Neko vrijeme bio je čak učenik uglednog Williama Rileyja u New Yorku.

Karijeru je započeo s  petnaest godina na festivalu ”Makfest”, a 1999. godine  objavio je svoj prvi album. Na hrvatsko tržište probio se 2004. godine, zahvaljujući duetu s Tonyjem Cetinskim i pjesmi ”Lagala nas mala”.

Osim popularne muzike, snimio je i album makedonske narodne glazbe ”Božilak”, a njegova interpretacija pjesme ”Zajdi, zajdi” jedna je od najdojmljivijih.

Uspješna karijera i sreća na privatnom planu, sve mu je oduzeto 16. oktobra 2007. godine, na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Toše je preminuo na mjestu zbog ozljeda vratne kralježnice. U Makedoniji je 17. oktobra proglašen danom žalosti, a tužnu vijest prenijele su sve regionalne televizije. Toše su se danas prisjetili njegovi saradnici iz Hit Recordsa, ali i brojne kolege. Pjevačevu fotografiju na Facebooku je podijelio i Tony Cetinski, koji je s Proeskim otpjevao hit “Lagala nas mala”.

– I danas mi je teško govoriti o njemu, kao i prvog dana kada se to dogodilo. Njegovim odlaskom više ništa nije isto, a svakim danom, mjesecom i godinom još više nedostaje, ne samo meni nego, mislim, svima nama koji smo imali privilegij poznavati ga, družiti se, zajedno raditi, veseliti se i tugovati! Iskreno vjerujem kako je s ovoga otišao u bolji svijet, ali zahvaljujući njegovim djelima te prije svega ljudskim vrlinama i skromnosti, ostaje zauvijek dokaz i jedan od onih koji vraćaju vjeru u ljudskost i Boga. Siguran sam kako na neki svoj način bdije i čuva nas svime što je postigao za ovozemaljskog života, jer bio je i ostao anđeo dobrote. Volimo ga zauvijek, a sve što smo planirali znam kako ćemo nadoknaditi kad se sretnemo na nekom proplanku, gore u svemiru – rekao je Tony prije dvije godine o svom prijatelju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje