Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tom Cruise otkrio kako je izgledao zahtjevan proces obuke letenja za njegov novi film Top Gun: Maverick, koju su morali proći i ostali glumci

Preuzmite sliku

Glumac Tom Cruise poznat je kao adrenalinski ovisnik koji svoje akcijske scene snima bez kaskadera, a sada je otkrio kako je izgledao zahtjevan proces obuke za njegov novi film Top Gun: Maverick.

Povratak u ulogu legendarnog Mavericka omogućio mu je da vratolomije iz originalnog filma podigne na viši nivo. No nije samo 59-godišnji Cruise trebao biti spreman za let nego su i njegovi kolege trebali naučiti sve o borbenim avionima. Samo nekoliko sedmica od debija filma novi video je pokazao ludu obuku za vojne pilote kroz koju su prošli glumac i društvo Top Guna. U videu Cruise objašnjava kako su on i njegovi saradnici stekli iskustvo za svoje uloge prkoseći gravitaciji.

“Radili smo s mornaricom i školom Top Gun kako bismo naučili pucati. Jer ako ćemo to učiniti, letjet ćemo u F-18”, rekao je Cruise. Letačka obuka trajala je tri mjeseca, a bila je potrebna za snimanje realističnih scena zračnih borbi. Stvaranje i provedba plana obuke nisu bili prepuštena nikome drugom, nego samom slavnom glumcu, prenosi index.hr.

“Tom je dizajnirao ovu sveobuhvatnu obuku za vojne pilote za sve glumce. Maverick se vratio!” rekla je glumica Monica Barbaro. Snimka prikazuje Milesa Tellera, Glena Powella, Monicu Barbaro, Grega Tarzana Davisa, Jaya Ellisa i druge zvijezde kako lete u borbenim avionima. Cruise je rekao da su napravili “izazovni” podvodni program koji simulira kako izaći iz aviona ako sleti u vodu.

“Jako sam ponosan na ono što smo svi postigli. Svaki od njih je izvanredan”, rekao je Cruise. Zvijezde Miles Teller i Lewis Pullman ispričali su kako je bilo sudjelovati u Cruiseovom programu treninga. Prvi je to nazvao “Tom Cruise boot camp”, koji uključuje fitness i vratolomije, dok je drugi priznao da je povraćao u kokpitu (ipak, ne pred kamerom).

“Svi su mislili da bi bilo nemoguće da glumci zaista budu u avionima”, rekao je glumac Miles Teller, a Glen Powell je dodao: “Ali to je dar koji nam je Tom dao, da bismo, kada stignemo gore, mogli izdržati.”

Film je prvobitno trebao doći u kina 12. jula 2019. godine, no zbog više faktora, od kojih je jedan i pandemija koronavirusa, pretrpio je brojna kašnjenja. Top Gun: Maverick stiže u kina 27. maja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje