Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajne stranice u dnevniku Anne Frank nasmijale su one koji su ih pročitali

Preuzmite sliku

Istraživači su uz pomoć digitalne tehnologije otkrili na dvije stranice Dnevnika Anne Frank, prekrivene smeđim papirom, četiri proste šale i iskrene opise seksa, kontracepcije i prostitucije, piše The Guardian.

“Ko pročita ta poglavlja koja su sada otkrivena, neće moći a da se ne nasmije”, rekao je Frank van Vree, direktor Holandskog instituta za rat, Holokaust i studije o genocidu, koji su i dešifrirali te stranice zajedno sa Instututom za historiju Holandije Huygens.

“Proste šale su uobičajene među djecom. One nam daju do znanja da je Anne, usprkos svim svojim darovima, prije svega ipak bila sasvim obična djevojka”, rekao je Frank van Vree.

Anna, tada trinaestogodišnjakinja, ispisala je te stranice 28. septembra 1942. godine, manje od tri mjeseca nakon što su se ona, njena porodica i još jedna jevrejska porodica sakrili od nacista u tajnom dijelu skladišta u Amsterdamu.

 • Anna je stranice poslije prekrila smeđim papirom i sve do nedavno se nije ni znalo da na njima nešto piše. Ispostavilo se da stranice sadrže četiri šale o seksu koje je Frank opisala kao “proste” i objašnjenje seksualnog razvoja žene, seksa, kontracepcije i prostitucije.

  Stručnjaci kažu da novootkriveni tekstovi otkrivaju puno više o njenom razvoju kao spisateljice nego što otkrivaju o njezinom interesu za seks.

  Frank je svoj dnevnik pisala dvije godine prije nego što je 4. augusta 1944. godine otkrivena i poslana u koncentracijski logor u Auschwitzu. Njen otac Otto je preživio rat, dok su Anna i njena sestra umrle u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Frank je imala samo 15 godina kada je umrla. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: