Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska premijera u Sarajevu i Tuzli

jazz premijera
Preuzmite sliku

Nakon što 4. novembra bude zatvoreno 16. izdanje Jazz Festa, bosanskohercegovačku publiku očekuje svjetska premijera jazz ansambla kojeg čine iznimni međunarodni umjetnici francuski gitarista vijetmanskog porijekla Nguyen Le i njemački vokalista Michael Schiefel, te basista iz Tuzle Edvin Hadžić i bubnjar iz Sarajeva dr. Amar Češljar.

jazz premijera

Ovaj će ansambl u Bosni i Hercegovini održati dva koncerta – 9. novembra nastupit će u sarajevskom Kamernom teatru 55, a dan kasnije 10. novembra u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru. Riječ je o koncertu koji se organizira u okviru projekta Jazz bez granica u organizaciji Goethe Instituta, Francuske ambasade i agencije Gramofon.

Nguyen Le značajno je ime na evropskoj i svjetskoj muzičkoj sceni, a u Sarajevu smo ga imali priliku slušati na sceni Jazz Fest 2003. godine kada je predstavio svoj projekat Celebrating Jimi Hendrix.

Schiefela smo gledali na prošlogodišnjem Jazz Festu kada je predstavio projekat u kojem je sudjelovao sa bugarskim bubnjarom Stoyanom Yankoulovom i Edvinom Hadžićem.

Napominjemo da će publika 16. Jazz Festa Hadžića i Češljara slušati i gledati i u okviru ovogodišnjeg festivalskog programa, prvog kao člana Arkul Orchestre i Sarajevo Jazz Guerille, a drugog u njegovom TAAK Triju koji će nastupiti u okviru programa Late Nite Stage.

Nguyen Le – jazz gitarist i komponist

Le, rođen u Parizu, sa 15 godina počinje da svira bubnjeve kao samouki muzičar, a nakon toga otkriva gitaru i električni bas.

Njegov interes za muziku je raznovrstan.

U njegov repertoar se pored jazz-a ubrajaju rock&funk, kao i svjetska muzika (afrička, indijska, vijetnamska). 1987. godine Le postaje član francuskog “Orchestre National de Jazz”, a tri godine kasnije objavio je svoj prvi solo CD “Miracles” Nakon nastupa na Jazz Festivalu u Berlinu 1994. godine, Le je postao poznat širom Njemačke.

U narednim godinama, Le je svirao u različitim bendovima i kombinacijama (sa Andy Emlerom, Marc Ducretom, Michael Portalom), koji su doveli do daljnjih publikacija.

Nguyen Le je pripala posebna čast kada je 2011. godine na “Prix Django Reinhardt” proglašen za najboljeg francuskog jazz muzičara godine.

Michael Schiefel – jazz pjevač

Još za vrijeme studiranja na fakultetu za umjetnost u Berlinu, Schiefel je počeo da eksperimentiše sa izražajnim mogućnostima loop-uređaja i druge elektronike.

Schiefelov prvi solo album “Invisible Loop” (1997) je bio priznat kako od publike, tako i od kritičara.

Nastupao je sa različitim solo i bend projektima u domovini i u inostranstvu. Pored kvinteta (koji je također orijentisan na funk i pop) “jazzIndeed” ili “Balkan-Jazz-Quintett Batoru”, Scheifel sarađuje sa vibrafonistom David Friedmanom ali i veoma često sa Thaerichens Tentett-om.

2006. godine, Schiefelov “jazzIndeed” je bio jedan od dvanaest izabranih comba German Jazz Meeting-a na sajmu Jazzahead u Bremenu.

Edvin Hadžić – jazz & fusion basist

U svojoj 13 godini Hadžić je eksperimentisao sa ocem na Fender jazz-basu. Nekoliko godina kasnije svirao je u svom bendu pod nazivom “No Name” – 1998. godine snimili su prvi album (Nemam snage). Hadžićev muzički interes se kretao u pravcu jazza.

Odlučio je da svoj talenat usavrši u Austriji u Gracu.

Tamo je svirao zajedno sa renomiranim jazz-,bluz-i funk muzičarima. Također je počeo da uči svirati i na drugom instrumentu, kontrabasu.

Nakon povratka u Bosnu, preselio se u Sarajevo, gdje je svirao zajedno sa velikanima bosanske muzičke scene. To su bili između ostalih “Damir Imamović Trio”, Elvir Laković Laka, Hanka Paldum, Lana Hamza te mnogi drugi.

Amar Češljar – bubnjar i perkusionist

Svoje prve korake kao profesionalni muzičar Češljar je započeo u dobi od 14 godina, dok je još bio učenik Muzičke škole u Sarajevu, koju je završio sa diplomom soliste. 1997. godine, Češljar je bio dio najvećeg simfonijskog orkestra na svijetu sa ukupno 700 muzičara. Od 24 perkusionista, on je izabran za solistu.

Češljarova muzika je oblikovana kroz njegovu virtuoznost, predanost i ljubav. Te vještine su ga odvele u Skoplje. Tamo mu je, u okviru seminara Balkanske muzike, dodjeljena diploma bugarske Akademije od profesora Anda Palieva.

Od tada je Češljar među svojim kolegama muzičarima poznat kao “Dr. Amar”.

Tuzlanski.ba / BKC

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: