Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svi pričaju o seriji ‘Squid game’: Južnokorejski hit pokorio Netflix za 10 dana

Preuzmite sliku

Govori se kako će ova južnokorejska serija biti najgledanija Netflixova serija ikad. Premašit će i ‘Bridgertone‘ i ‘Kuću od papira‘, a čar je u beskompromisnoj radnji koja obiluje nasilnim scenama.

Unutar deset dana od objavljivanja serije “Squid Game” na platformi Netflix, u čak devedeset zemalja u rekordnom roku postala je najgledanija serija na platformi, a to uključuje i zemlje regije. Iako je serija južnokorejska, 95 posto njezine publike je izvana. Bizarna i misteriozna igra u kojoj natjecatelji umiru kao od šale, sadistički je trenutak zbog kojeg mnogi jedva čekaju iduću epizodu.

Pisac i redatelj Hwang Dong-hyuk nedavno je rekao kako je inspiraciju za scenarij pronašao u igrama u kojima je sudjelovao kao klinac u školskom dvorištu.

Unutar deset dana od objavljivanja serije “Squid Game” na platformi Netflix, u čak devedeset zemalja u rekordnom roku postala je najgledanija serija na platformi, a to uključuje i Hrvatsku. Iako je serija južnokorejska, 95 posto njezine publike je izvana. Bizarna i misteriozna igra u kojoj natjecatelji umiru kao od šale, sadistički je trenutak zbog kojeg mnogi jedva čekaju iduću epizodu.

Pisac i redatelj Hwang Dong-hyuk nedavno je rekao kako je inspiraciju za scenarij pronašao u igrama u kojima je sudjelovao kao klinac u školskom dvorištu.

“Bile su to moje omiljene igre, a one predstavljaju i vrstu društva u kojem danas živimo”, rekao je redatelj. Svaka od šest partija zapravo su dobro nam poznate igre iz djetinjstva poput Crne kraljice.

 • Priča se vrti oko 456 nesretnika koji su kroz godine nagomilali dugove te su se zbog toga prijavili u smrtonosne igre, u kojima, ako se izvuku živi, mogu osvojiti otprilike 65 miliona KM.

  Svi takmičari su u takvim problemima da im je jedina opcija nastaviti igru i nadati se da posljedica neće biti gubitak života. Glavni likovi serije su ovisnik o kocki Seong Gi-hun (igra ga Lee Jung-jae) i njegov prijatelj iz djetinjstva Cho Sang-woo (Park Hae-soo), osramoćeni bankar kojeg traži policija.

 • No, naravno, osim miliona oduševljenih obožavatelja, serija se našla i na meti kritika zbog nepotrebnog nasilja i eksplicitnih scena prepunih krvi. Nesumnjivo, ovo je južnokorejski projekt, koji je poput Oscarom nagrađenog filma Parazita, brutalnim scenama pronašao mjesto kod publike.

  Neki seriju opisuju kao kombinaciju “Slagalice strave” i “Igra gladi”, no jedno je sigurno – serija progovara o neravnopravnosti u društvu, ali i o materijalnom sistemu vrijednosti koji je tipičan za zapadnjačka društva. Mnogi smatraju kako će ta serija nadmašiti i popularnost “Kuće od papira”, ali i serije “Bridgertone”.

   

  View this post on Instagram

   

  Objavu dijeli Netflix US (@netflix)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,