Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Svetozar proizvodi skupocjene violine: Jedna strana isključivo iz bosanskih šuma

Preuzmite sliku

Makedonac Svetozar Bogdanovski izradio je prvu violinu prije 35 godina za svog sina Kostadina, tada sedmogodišnjaka, koji je pokazao interesovanje da svira taj instrument, a violine koje danas izrađuje prodaju se u svijetu i po nekoliko desetina hiljada dolara ili eura.

Kostadin je u međuvremenu postao međunarodno priznati violinista, a taj instrument svira i njegova mlađa sestra Frosina, dok violine koje danas proizvodi Bogdanovski dostižu cijenu od 60.000 eura, odnosno oko 67.000 dolara i prodaju se širom svijeta.

“Morao sam mu (Kostadinu) stvoriti uslove da se razvija. Prvi je bio da ima dobar instrument koji tada nisam mogao da mu priuštim”, rekao je Bogdanovski agenciji Reuters.

Svetozar Bogdanovski živi u Velesu, pedesetak kilometara južno od Skoplja, a u potpunosti se posvetio izradi violina i u tom poslu su mu se pridružile supruga Marija, inače profesorica violine, kao i kolegica umjetnica Tatjana Miševa.

 • Dosad je proizvedeno više od 700 instrumenata, a neki od njih su kopije violina slavnog italijanskog majstora Gvarneriusa.

  Pozadinu instrumenta pravi od javorovog drveta, a prednju stranu od smreke, isključivo iz bosanskih šuma.

  Drvo se prije obrade suši, a zatim nekoliko godina namače u slanoj vodi prije nego što počne izrada.

  “Svaka violina je ima neku svoju specifičnost, posebna je i jedinstvena. Zato i ne postoje dvije iste, iako su nalik jedna drugoj. Razlikuju se baš kao što se razlikuju ljudi”, objašnjava Bogdanovski.

 • Od svih međunarodnih nagrada koje je dobio, naročito se ponosi priznanjem koje je stekao u konkurenciji zanatlija koji su nasljednici slavnih majstora iz Kremone.

  Svetozar Bogdanovski je dva puta – 2008. i 2012. godine, osvojao i prestižnu godišnju nagradu Američkog violinističkog društva.

  Među muzičarima koji sviraju na instrumentima nastalim u radionici Svetozara Bogdanovskog je nekoliko slavnih violinist – Amerikanka Rachel Barton, Robert Lakatoš iz Srbije i Grk Jonian-Ilia Kadesa, navodi Reuters u priči o majstoru za violine iz Velesa. (FoNet)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje