Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve se saznalo tek nakon razvoda: Princeza Diana govorila o svojim fizičkim kompleksima, bulimiji…

Preuzmite sliku

Princeze iz knjiga i starih Disneyevih filmova su slatke, drage i lijepe. Ali u stvarnom životu čak ni princeze nisu savršene, piše Bright Side.

Kruna i njihov visok status ne štite ih od autodestruktivnih misli o njihovom izgledu (na primjer ako ih neko naziva previše zaobljenim ili prije vitkim, previsokim ili preniskim). Slični kompleksi izjedali su čak i britansku princezu Dianu, jednu od najpoznatijih žena na Zemlji koju je volio čitav svijet, prenosi Tuzlanski.ba.

Nakon što je Diana umrla, više od milion ljudi okupilo se u Londonu duž rute pogrebne povorke. Smatra se da je Diana bila najpopularniji član britanske kraljevske porodice u Velikoj Britaniji.

Iako je princeza bila ikona stila, istovremeno je bila i osoba puna kompleksa. Na primjer, kada je umjetnik Israel Zohar 1990. godine slikao njezin portret, Diana je neprestano tražila od njega da ispravi nešto u vezi s njenim izgledom na slici, posebno kada joj je nos u pitanju.

 • Štampa je aktivno raspravljala o princezinom velikom nosu. Diana je to pokušala sakriti uz pomoć velike frizure, kao i pribjegavajući posebnoj pozi na svim svojim fotografijama. Lagano bi sagnula glavu, okrenula je malo u stranu i podigla oči. Ovo je postao njen potpis.

  Uz to, blago spuštena glava pomogla je Diani da se nosi s još jednim kompleksom: sramila se svoje visine (178cm). Njenu nesigurnost u vezi s visinom potaknula je činjenica da je visina njenog supruga bila ista.

 • Međutim, na službenim portretima čini se da je princeza niža od supruga jer su dvorski fotografi namjerno Dianu činili nižom – stavljena je pred supružnika i rečeno joj je da nosi ravne cipele. To je pomoglo Charlesu da izgleda viši i impresivniji od svoje supruge.

  Zbog sramote zbog svoje visine, princeza je imala problema sa svojim držanjem. Diana se grčila i savijala ramena prema naprijed. Prema riječima njenog doktora, situaciju je pogoršala činjenica da je imala zakrivljenost kičme.

 • Također, Diana bi često držala glavu dole kad bi razgovarala s ljudima kako bi komunikacija bila ugodna onome s kim razgovara i kako im se ne bi činilo da ih gleda s visine.

  Postoji još jedan kompleks koji je mučio Dianu. Smatrala je sebe debelom. Sve je bilo zbog slučajne fraze koju je princ Charles rekao svojoj mladoj mladenki, stavivši joj ruku na struk, “Oh, malo smo bucmasti, zar ne?” I bolno je shvatila riječi svog mladoženje.

  Zbog toga je ova 19-godišnjakinja počela brzo gubiti kilograme prije dana vjenčanja. Kada su krojači u dvorištu počeli šiti vjenčanicu za Dianu, njen je struk bio 30 centimetara. Prije ceremonije vjenčanja, princezin struk smanjen je na 23 cm. Jedan od modnih dizajnera prisjeća se da je Diana bila tako vitka, da su joj se zapravo mogle vidjeti kosti na licu.

  Sedam dana nakon vjenčanja, Diana je počela patiti od bulimije, koja je trajala oko 10 godina. Diana je podijelila da postoji nekoliko razloga za ovaj nervni poremećaj. Prvo i najvažnije, imala je problema sa suprugom. Trebali su biti zajedno i javno prikazati dobar odnos, ali zapravo među njima nije bilo mira i harmonije.

 • Drugo, jedna od princezinih dužnosti bila je komunikacija s teško bolesnim ljudima, što se pokazalo ozbiljnim udarcem na njenu psihu. Diana nije tražila pomoć za svoju bulimiju jer se sramila svog poremećaja .

  Lijepa Diana također je vjerovala da ima tjelesnu plivačku građu. Nije voljela svoja velika ramena. Srećom, izgled voluminoznih ramena bio je trendovski u 80-ima. Diana je vješto iskoristila ovaj trend, odlučivši se za odjeću s jastučićima za ramena i stilove odjeće koji su bili relevantni za to doba. Na taj način, Dianina ramena nisu izgledala velika i stvorio je dojam kao da princeza samo slijedi modne trendove.

 • Prema Carolan Brown, Dianinom ličnom treneru, nakon što je rodila dvoje djece, princezin trbuh zahtijevao je puno pažnje i fizičke aktivnosti. Princeza se aktivno bavila sportom koji joj je pomogao ne samo da poboljša svoje tijelo, već i svoje emocionalno stanje.

  Također, Carolan se prisjeća da se Diana zainteresirala za časove usavršavanja glasa jer je mislila da njen glas ne zvuči dovoljno samopouzdano i da zvuči poput djevojčice.

  Ova fotografija, na kojoj je odjevena u crnu haljinu, snimljena je onog dana kada je princ Charles u TV intervjuu izjavio da ima aferu s drugom ženom. Nakon toga, Diana je počela otvoreno govoriti na televiziji o tome koliko su joj teške bile posljednje protekle godine. Prije toga, Diana nije javno priznala da ima psiholoških problema.

 • Porodični život sa Charlesom nije uspio, ali bilo je potrebno da pokažu sretan brak. Dugo godina Diana nije osjećala podršku kraljevske porodice i imala je težak odnos sa vlastitom majkom. Tako je mlada princeza postala talac depresije.

  Ali, pronašla je snagu i počela se postepeno rješavati nesigurnosti i nervozne napetosti koje su joj dugo godina zagorčavale život. Izborila se sa bulimijom i počela redovno vježbati u teretani. Više se nije morala javno pretvarati da je supruga koja voli.

  Kompleksi oko izgleda i niskog samopouzdanja mogu se dogoditi bilo kome, čak i članovima kraljevske porodice. Glavno je pronaći dovoljno snage za borbu protiv njih. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje